Libuše Švormová považovala Angeliku za kýč, přesto si několik generací diváků její hlas s „markýzou andělů“ spojuje

Libuše Švormová považovala Angeliku za kýč, přesto si několik generací diváků její hlas s „markýzou andělů“ spojuje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O životě Libuše Švormové se toho v době jejího mládí moc nevědělo. Přestože byla velice atraktivní a svobodná, žádné pletky s hereckými kolegy neměla. Její srdce bylo zadané a svůj život viděla trošku jinak, než bylo běžné.

Zamilovala se během prvního angažmá v pardubickém divadle. Bylo jí 24 let, a právě zkoušela novelu Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma. Když se Otčenášek přijel na zkoušku podívat, bylo to pro herečku osudové setkání. Za takový příval vášní by se ani Angelika, které propůjčila svůj hlas, nemusela stydět.

Jan Otčenášek byl v té době ženatý a byl také prvním tajemníkem Svazu spisovatelů. Pokud si chtěl postavení udržet, rozvod nepřipadal v úvahu.

Mladá Švormová na svou životní lásku nenaléhala a celých devatenáct let žila po jeho boku jako milenka. Rozvod pro ni nebyl důležitý. Oba byli hodně zaneprázdnění, Libuše byla žádaná v divadle, v televizi i v dabingu a její partner měl celou řadu povinností. Většinu času pobýval na zámku v Dobříši, který využíval Svaz spisovatelů a když chtěl soukromí, byl u Švormové v jejím bytě.

Otčenášek už děti měl a Švormová po nich nijak netoužila. Byla ráda, že po ní partner děti nechce. V divadle byla prakticky každý den a svou práci milovala. Ani si neuměla představit, že by doma vychovávala děti. Když v roce 1979 o jedenáct let starší Otčenášek zemřel na rakovinu, vypadalo to, že zůstane sama. Jenže byla na samotu ještě mladá.

Trávila hodně času se sestrou a ta naplánovala pobyt na Šumavě. Po problémech v hotelu v Srní, kde měly rezervaci, se nakonec musely přesunout jinam. A právě díky této náhodě se potkala s číšníkem Járou.

Románek brala spíše jako rozptýlení, její nový přítel byl o 18 let mladší. Herečka se trochu bála reakce kolegů. Přece jen to v té době nebylo tak běžné.

Jenže z Járy se vyklubal opravdu seriózní muž, který se chtěl i oženit. Herečka získala nejen partnera, ale i výborného kuchaře, který dokázal pomáhat v domácnosti. V roce 1982 se konečně konala svatba a pár byl příkladem toho, že láska a věk si nemusí překážet.

Libuše Švormová, naše nesmrtelná Angelika, tvrdí, že s mladším partnerem je stále velice aktivní a cítí se mladá. Něco na tom asi bude. V srpnu oslaví 88 let a stále přijímá role. Hraje ještě v druhé řadě seriálu Kukačky a loni se objevila v seriálu Špunti na vodě.

Diváci si ji budou určitě pamatovat z mnoha dalších rolí. Zahrála si například trošku zápornou roli v seriálu Život na zámku nebo Hraběnky. Objevila se i v delším seriálu Gympl s (r)učeným omezeným. Má za sebou také role ve filmech, které už jsou dnes považovány za klasiku, jako je Adéla ještě nevečeřela, Jak se budí princezny nebo Vyšší princip.

Zdroje článku: