V mládí odložil kalhoty a kolem boků si uvázal sukni z kůže. Ženy se začaly zajímat o pravěk a o Jiřího Bartošku

V mládí odložil kalhoty a kolem boků si uvázal sukni z kůže. Ženy se začaly zajímat o pravěk a o Jiřího Bartošku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hodně dobrých věcí v životě vzniká náhodou a v přeneseném smyslu se to dá určitě říct i o žijící herecké legendě Jiřím Bartoškovi. Jiří Bartoška se chtěl věnovat umění, ale nešlo o herectví. Jenže na kunsthistorika ho nevzali, a tak šel po gymnáziu učit výtvarnou výchovu.

Čekal, aby si odsloužil vojenskou službu. Osud ho zavál do Brna, kde studovala na JAMU Jana Švandová, se kterou chodil na gymnázium. Ta ho vzala mezi studenty a tam poznal i Elišku Balzerovou. Obě dívky žasly, když zjistily, že jejich kamarád vůbec netuší, co bude po vojně dělat. A tak vznikl odvážný plán a dívky přihlásily Jirku na JAMU.

Na zkoušky ho připravil jejich kamarád Bolek Polívka. A udělal to dobře, protože Bartošku na školu vzali. Studium mu přivedlo do života i dva dobré kamarády – Karla Heřmánka a Pavla Zedníčka. Trojice tak důkladně zkoumala krásy brněnských hospůdek a žen, až z toho Bartoška vyfasoval podmínečné vyloučení ze školy. S odřenýma ušima se mu podařilo dostudovat.

Přes brněnskou Husu na provázku se trojice dostala do divadla v Ústí nad Labem a mladí herci si tam prožili ty pravé herecké začátky s mizerným ubytováním a prázdnou kapsou.

Jiří Bartoška se nestal hned hvězdou a na popularitu si musel počkat. První roli ve filmu dostal až v 27 letech. Teprve za rok se stal lovcem ve filmech natočených na motivy knih Eduarda Štorcha. Osada havranů, Na veliké řece a Volání rodu znali všichni ze školy, ale teprve Bartoška v lidech vzbudil opravdový zájem o život lidí v pravěku. Právě role mladíka oděného v kůži mu nastartovala fantastickou kariéru.

Režiséři mu rádi svěřovali role drsných mladých mužů a pozornost přitahoval i svým hlasem. Hlavně ženy se o mladého talentovaného herce zajímaly. Jenže on nebyl záletník a svůj život spojil jen s jednou ženou. Ještě za studií poznal Andreu a štíhlá studentka archeologie zůstala po jeho boku celý život.

Dnes je Jiří Bartoška známý především jako prezident MFF v Karlových Varech. Možná mu to i leckdo závidí. Přitom se k této pozici dostal jen proto, že nikdo z jeho zkušenějších kolegů o takovou práci nestál. Tak se nabídka dostala až k němu a on ji přijal. S vytrvalostí se snaží úroveň největšího filmového svátku v Česku udržet.

Leckdy to neměl úplně jednoduché. Musel se poprat i s rakovinou mízních uzlin, kterou porazil. Hned po léčbě o sobě dal vědět a natočil film Teorie tygra. Nikdo by nepoznal, že jen pár měsíců předtím bojoval o život.

Zdroje článku: