Po čertech těžký život ve středověku si můžete prožít s filmem Bratrstvo bojovníků na Netflixu

Po čertech těžký život ve středověku si můžete prožít s filmem Bratrstvo bojovníků na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Le Frère du guerrier je francouzský historický film režiséra Pierra Jolieta a přijde k chuti všem, kdo mají rádi lidově pojatý středověk bez historických přesností. A přestože ve filmu nejsou nadpřirozené bytosti, nádech magie najdete. Tenkrát se léčitelství za něco z jiného světa občas považovalo.

Právě díky filmům a knihám má většina lidí o středověku alespoň základní představu, jak se lidem žilo. A život to rozhodně nebyl lehký a těžko říct, jak dlouho by každý z nás v takové době dokázal přežít. A nejtěžší to měli samozřejmě ti nejchudší a nejobyčejnější lidé. I tenkrát měla příroda své vrtochy, přicházely roky neúrody a bídy, epidemie nemocí se šířily a nebylo moc způsobů, jak se jim ubránit, navíc lidé byli odíraní vrchností, sužovaní válkami a potulnými bandami zlodějů a vrahů. A do toho ještě zasahovaly běžné starosti v rodině.

Film začíná jako klasický western. Kdesi na samotě je malá farma, k níž dorazila tlupa nebezpečných potulných zlodějů, možná vojenských zběhů, kteří se zmohli tak na přepadávání bezbranných vesničanů.

Tato malá farma je ale po širokém okolí docela známá, protože zde žila šikovná léčitelka, která uměla vyléčit jak lidi z okolí, tak náhodné pocestné. Vyznala se moc dobře v bylinách. Právě za touto ženou banda lapků přijela. Jenže neměli nejčerstvější informace a až na místě zjistili, že je žena už po smrti. Farmu převzal její syn Arnauld (Guillaume Canet) a naučil se také léčitelství. Aby se dotěrné bandy zbavil, navrhl jim, že jim léky připraví sám. Jenže tuláci si udělali zálusk na mladou farmářku Guillmette (Melánie Berléand) a při potyčce farmář málem vypustil duši.

 Francouzský herec Vincent Lindon, Zdroj: Denis Makarenko / Shutterstock

Když se probere, jeho žena s hrůzou zjišťuje, že ztratil paměť. Neví, co si počít, a jediné, co jí přijde rozumné, je vydat se za manželovým bratrem Thomasem (Vincent Lindon), aby jí pomohl najít kdesi daleko klášter, o kterém slyšela z vyprávění. Tam údajně mniši sepisují všechny bylinkářské receptury na léčivé přípravky.

Ona i celá řada dalších vesničanů se však musí stále potýkat s různými bandami zlodějů a násilníků, kteří beztrestně řádí v kraji, protože problémy chudých lidí nikoho nezajímají a šlechtu hlídá vojsko.

Thomas se jako žoldák přece jen něco naučil, a tak může být rodině svého bratra oporou.

Nečekejte od filmu ohromující triky a tisícové davy komparzistů. Film je spíše komorní, pojatý se zaměřením na pár postav a to, co ho dělá zajímavým, je právě konkrétní děj, syrovost kruté doby a divoká krajina, kde ještě lidé nezanechali svou stopu. A samozřejmě nechybí překvapující finále.

Film byl natočen na jihu Lozère, přesněji na Causse de Sauveterre, poblíž vesničky Boissets (na úvodní fotografii).

 

Zdroj: