Zachraňte Willyho!: Skutečný příběh filmové kosatky Keiko, která si v zajetí prožila peklo

Zachraňte Willyho!: Skutečný příběh filmové kosatky Keiko, která si v zajetí prožila peklo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro mnohé z nás je dobrodružný rodinný film Zachraňte Willyho! zamilovaným příběhem našeho dětství. Vypráví o chlapci, jenž se spřátelí s kosatkou, hrdinně ji osvobodí a pomůže ji vypustit do volné přírody. Realita však s klasikou z roku 1993 nesdílí tak šťastný konec.

Smělá a nadějeplná mise dopadla smutně

Film, který si oblíbily celé generace dětí, byl založen na skutečném příběhu samce kosatky Keika, odchyceného poblíž Islandu v roce 1979. Prošel řadou vodních parků, než se objevil ve snímku Zachraňte Willyho!, a roku 1996 byl přemístěn do akvária Oregon Coast Aquarium v Newportu v americkém státě Oregon.

Scéna z filmu Zachraňte Willyho!
Scéna z filmu Zachraňte Willyho! | Zdroj: TV Nova

Stalo se tak v naději, že právě odtud bude moci být navrácen do přírody, jako se to povedlo s filmovým Willym. V prosinci 2003 však přišlo oznámení, že Keiko pouhý rok po vypuštění do volné přírody zemřel. Byl to smutný konec pětileté mise ochránců přírody, kteří se ho snažili naučit, aby se znovu přizpůsobil svému přirozenému prostředí poté, co byl většinu života zavřený.

Na to, že žil v zajetí, dosáhl úctyhodného věku

Slavný samec kosatky se původně jmenoval Siggi, ale pak mu dali jméno Keiko, což v japonštině paradoxně znamená „štístko“. Byl zajat ve věku pouhých tří let a vystaven v akváriích na Islandu a v Kanadě, později v zábavním parku v Mexico City. Tam strávil jedenáct let ve zrezivělé nádrži hluboké pouhých 12 stop (přibližně 3,7 m). To je skutečně malá oblast, vezmeme-li v úvahu, že sám měřil 35 stop (necelých 11 m) na délku. Navíc se tam nakazil papilomavirem, který způsobil, že se mu na kůži začaly vytvářet boláky podobné bradavicím.

Kosatka Keiko v roli Willyho
Kosatka Keiko v roli Willyho | Zdroj: TV Nova

V roce 1993 byl z této nádrže vyjmut a obsazen do hollywoodského trháku, kde by roztomilá kosatka nezkřivila milému chlapci Jessemu ani vlásek. Když ale dospělí i děti začali poznávat podmínky, ve kterých Keiko do té doby žil, byla zahájena mnohamilionová kampaň na jeho záchranu a on byl převezen do speciálního velkého bazénu v Oregonu, postaveného přímo pro něj. V roce 1998 podnikl další cestu, tentokrát zpátky na Island, kde začal trénovat na velký návrat do divočiny, podobně jako jeho filmové alter ego.

V červenci 2002 po pětileté kampani za 20 milionů dolarů, která mu měla pomoci přizpůsobit se přirozenému prostředí, byl Keiko konečně vypuštěn do volné přírody. Uplaval 870 mil (1400 km) a v září dosáhl fjordu Skålvik v západním Norsku. Tam dokázal, že je stejný jako jeho filmový protějšek, když vozil plavce na zádech a nechal je hrát si s „hvězdnou kosatkou“.

V listopadu téhož roku se jej ošetřovatelé pokusili nasměrovat ke vzdálenějšímu fjordu Taknes, jenž mu měl poskytnout pauzu od hord turistů, které se na něj hrnuly u norského pobřeží. Kosatka se bohužel stále spoléhala na to, že ji lidé budou krmit. Smutné je, že nakonec onemocněla příliš vážně na to, aby mohla jíst, a zemřela ve věku 27 let na zápal plic. Stalo se tak v prosinci 2003. Ve volné přírodě se kosatky dožívají průměrně 35 let.

Zdroje článku: