Martina Preissová a Marie ze Slunečné mají společné vzdělání

Martina Preissová a Marie ze Slunečné mají společné vzdělání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nevěříte? Ale ano! Martina Preissová má vystudovanou pedagogickou střední školu, kde vystudovala obor učitelství pro mateřské školy. Mohla z ní tedy být učitelka v mateřské školce, stejně jako Marie. Jak se učitelka dostala k herectví?

Z učitelky herečkou

Martina Preissová je z učitelské rodiny, takže má k učení blízko. Vystudovala střední pedagogickou školu a mohla pokračovat v rodinné tradici. Hledala však něco, kde uplatní všechny své vlohy a herectví toto splňovalo. Začala tedy studovat na Janáčkově akademii v Brně a již během studií hostovala v Brněnském národním divadle. Díky rolím v tomto divadle byla dokonce v užší nominaci na Cenu Thálie. Tím se herečka zviditelnila v hereckém světě a v roce 2000 přijala nabídku na angažmá v Národním divadle. Opustila tedy své rodné Znojmo a odstěhovala se do Prahy.

Pro mnohé herce je Národní divadlo vrcholem jejich kariéry. Pro Martinu Preissovou je mnohem více – poznala zde svou životní lásku, manžela Martina Preisse.

Manžel Martin Preiss, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Rodina 

Když se Martina přestěhovala do Prahy, nechala ve Znojmě svého prvního manžela, dirigenta Romana Válka, a měli vztah na dálku. Po dvou letech v Národním divadle prý již nedokázala bojovat proti citům k Martinovi, a tak se oba rozvedli a od té doby jsou spolu.

Manžele Preissovi spolu mají 2 syny, kterým je nyní 10 a 12 let. Nesou jména apoštolů Šimon a Matouš, ale zároveň i dvou známých filmových postav. Dle herečky jí toto spojení jmen vyhovuje, protože se dobře vyslovují a má ráda jména, která zní hezky zdrobněle, ale zároveň při vyslovení budí respekt.

Minulý rok, když všechny školy zavřely, musela Martina zvládat náročnou distanční výuku. Sama říká, že jedna z nejtěžších věcí bylo porozumění dané látce. Zejména v matematice, kde některé školy, včetně té jejich, jedou dle Hejného metody výuky (alternativní metoda výuky matematiky), a tedy je těžké ten systém pochopit, když jste se matematiku učili jinak.

Děti měla Martina Preissová blízko po sebe, což z jedné strany bylo v dané době náročné, ale nyní si prý rozumí, což je hlavní. Na herečku byla Martina Preissová doma na mateřské poměrně dlouho – 5 let. Sama k tomu říká, že děti jsou to nejcennější, co máme, a chtěla si je užít.

Náročné životní období

V manželství prošla velmi těžkou zkouškou, když její manžel Martin začal trpět depresemi, které léčil alkoholem a prášky na spaní. Celá situace nakonec vyvrcholila několika hospitalizacemi na psychiatrii a protialkoholní léčbě.

Martina Preissová toto těžké období dle svých slov zvládala to díky rodině a přátelům. Měla samozřejmě myšlenky na odchod, ale paradoxně jí chyběla síla na útěk.
Nyní je manžel doma a věnuje se dabování a namlouvání audioknih. Vypadá to, že se vše uklidnilo a daří se mu dobře.

Žena mnoha tváří

Mimo herectví je také patronkou nadačního fondu, který pomáhá nemocným s Alzheimerovou chorobou.

A co možná mnoho lidí neví je, že letos napsala i svou první knihu – soubor povídek ze života. A aby toho neměla málo, přidala si ještě učení na DAMU.

Zdroje:

www.novinky.cz
www.wikipedia.org
www.blesk.cz