Chyby a zákulisní příběhy filmu Ať žijí duchové!

Chyby a zákulisní příběhy filmu Ať žijí duchové!
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to jedna z těch známějších pohádek, které se hrají při každé možné příležitosti. Proto ten příběh známe všichni. Skupina kluků se na popud duchů rozhodne opravit hrad. Film má všechno to, co můžeme vidět i v Pánovi prstenů. Duchy, lásku, alkohol, trpaslíky a mechanizaci. Pojďme se společně podívat na pár maličkostí, které jste o tomto filmu možná nevěděli.

Začneme hlavním dospěláckým představitelem Brtníka z Brtníku, Jiřím Sovákem. Jiří Sovák se netajil tím, že neměl rád děti. A ve filmu „Ať žijí duchové!“ se děti nabažil až přesmíru. Jiří Sovák zemřel ve věku nedožitých osmdesáti let. Pokud si na tohoto herce chcete zavzpomínat, vyrazte po ukončení karantény do restaurace U Sapíků na Klokočné. Zde, u stolu štamgastů, sedával před svým skonem. Nad jeho místem visí rozměrný obraz Brtníka z Brtníku.

Bílou hradní slečnu, Leontýnku, si zahrála Dana Vávrová. Ta se při natáčení zamilovala do Jiřího Procházky, který ale její lásku neopětoval. Došlo tedy i na zákulisní nešťastnou lásku, kterou Dana Vávrová ve svém útlém věku těžce nesla. Představitelka Leontýnky zemřela ve věku 41 let na rakovinu.

Nejmenší blonďatý chlapec, kterého si zahrál Jiří Brož, byl na natáčení vždy dovezen z dětského domova. Tato role mu doslova změnila život, jelikož si ho po dotočení filmu adoptoval herec Vladimír Krška. Všechny jeho repliky namluvila Aťka Janoušková, stejně jako trpaslíky a třeba i Včelku Máju.

Co se týče samotných chyb, tak většinu z nich jste zaregistrovali a nejspíše ponechali osudu s tvrzením, že se přeci jen jedná o pohádku. Asi nejviditelnější chyba je v části filmu, kdy se Vendelín snaží v rámci stezky odvahy v noci podepsat na stěnu hladomorny. V jednom záběru začíná psát jméno, v detailním ho má již dopsané a v následujícím, oddáleném záběru, není jméno dopsané. Také při pokládání bomby je vidět, že místo, kam je položená, je jiné než to, kde vybouchla. Další z chyb je možné vidět chvíli poté, co je dostavena střecha. Na jednom z krátkých záběrů je vidět hrad bez střechy.

K ukončení článku se zaměříme ještě na hrad Krakovec, kde se samotný film odehrával. Hrad je necelých deset kilometrů jihozápadně od obce Rakovník ve středočeském kraji. Jedná se o ukázku nejmodernějšího hradu své doby, na kterém například kázal i mistr Jan Hus předtím, než odjel do Kostnice, a nejen proto stojí za návštěvu. Škoda jen, že ve filmu byly použity speciální efekty, které hradu dodělaly střechu. Hrad se jí však ve skutečnosti nedočkal.