Rodinný film Zachraňte Willyho z roku 1993 má pro všechny ochránce zvířat dodnes hořkou pachuť

Rodinný film Zachraňte Willyho z roku 1993 má pro všechny ochránce zvířat dodnes hořkou pachuť
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve filmu si zahrál ve svém debutu Jason James Richter jako chlapec Jesse, který se spřátelí se zajatou kosatkou jménem Willy, což byla ve skutečnosti Keiko. Té popularita filmu pomohla ke svobodě, kterou si bohužel dlouho neužila.

Film, který byl natočený v období od května do srpna 1992 a byl uveden do kin 16. července 1993, získal pozitivní pozornost kritiků a byl komerčně úspěšný, vydělal 153,6 milionů dolarů (rozpočet filmu byl 20 milionů dolarů). Film si vysloužil dvě pokračování a seriál. Pouze v prvním filmu hrála živá kosatka. Další natáčení už bylo dělané pomocí triků a animací.

Zdroj: Autor: Khoo Si Lin / Shutterstock

O filmu

Blízko pobřeží severozápadního Pacifiku se nacházelo hejno kosatek a jedna z nich uvízla v rybářských sítích. Následně byla prodaná do zábavního parku. Tak začíná dobrodružství Willyho.

Někdy později v Portlandu žije Jesse, problémový osiřelý dvanáctiletý chlapec. Ten musí čistit graffiti, které vytvořil v zábavním parku a tam se potká s Willym. Vypadá to na začátek jedno velké přátelství. Když má chlapec nehodu, kosatka ho zachrání před utonutím. Velryba si velmi oblíbila chlapcovu hru na foukací harmoniku a z nevrlého a utrápeného zvířete se v přítomnosti chlapce stává naprosto jiný tvor. Toho si všimnou zaměstnanci parku a nabídnou mladému rebelovi práci.

Jenže když má dojít na vystoupení a majitel se raduje, že konečně z kosatky poplynou nějaké příjmy, Willy zklame a majitel se rozhodné způsobit „nehodu“, při které by kosatka zemřela a park by dostal peníze z pojistky. Strážce Willyho Randolph a Jesse vymyslí plán, jak dostat kosatku do oceánu a dát jí svobodu. Na rozdíl od reality, ve filmu vše dobře dopadne.

V reálném životě měl s koncem natáčení být ukončen život kosatky Keiko, což vzbudilo tak silný tlak od ochránců zvířat a návštěvníků kin, že se nakonec podařilo usmrcení Keiko zabránit.

Keiko

Společnost Warner Bros byla zájmem diváků o osud velrybu mile překvapená, a tak přispěla k záchrannému projektu. 

Obrovský národní i mezinárodní úspěch tohoto filmu inspiroval kampaň, aby byla velryba propuštěna ze svého zajetí v zábavním parku v Mexiko City. Toto hnutí se jmenovalo „Free Keiko“. 

Společnost Warner Bros byla zájmem diváků o osud velrybu mile překvapená, a tak přispěla k záchrannému projektu. Velryba byla letecky přepravená do Oregonského pobřežního akvária, kde měla být připravená na život na svobodě. V roce 1998 byla Keiko přesunutá na Island, kde žila v bezpečné rezervaci, která byla poslední etapou před životem na svobodě. V létě 2002 byla velryba vypuštěná na svobodu, aby se přidala k hejnu kosatek směřujících do Norska. Bohužel se Keiko moc spřátelila s lidmi a stále se vracela pro potravu. Experiment nevyšel. Keiko nakonec zemřela v norské zátoce na zápal plic v roce 2003.

Důvody, proč se Keiko nedokázala přizpůsobit, zahrnují raný věk při zajetí, dlouhou dobu zajetí, dlouhodobý nedostatek kontaktu s jinými kosatkami a silné vazby s lidmi.

Zdroj: