Americký sen českého herce Karla Rodena

Americký sen českého herce Karla Rodena
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud si někdo dokázal vybudovat respekt u novinářů (i u těch bulvárních), je to určitě Karel Roden. Proto se o něm moc nedočtete, a i když je v jeho životě mnoho zajímavostí i pár pikantností, paparazzi mu přes zámeckou zeď do zahrady nenakukují.

Jen málokdo si o něm dovolí napsat něco, co by jen vzdáleně připomínalo senzaci z bulvárního plátku. Zatímco hodně herců se snaží všemožně zviditelnit a vydávat se za VIP, Karla popularita tíží a nejspíš o obdiv vůbec nestojí. Herec je názorným příkladem toho, že i velice významný a populární člověk si dokáže ochránit soukromí a nemusí být nutně štvancem bulvárních fotografů.

Hercovo mládí

Karel Roden se narodil 18.5. 1962 v Českých Budějovicích do herecké rodiny, a tak nebylo překvapením, že stejně jako jeho bratr Mariam skončil u herectví. Po studiu na střední umělecké škole v Bechyni se Karel vydal studovat DAMU do Prahy. Patřil k silné generaci herců a do školy chodil s Ivanou Chýlkovou, Vilmou Cibulkovou, Jitkou Asterovou, Evou Holubovou a Veronikou Žilkovou.

Čtěte také: Karel Roden a jeho filmy. Který je podle vás ten nejlepší a v jakém trháku jej uvidíme v příštím roce

Po studiu vystřídal několik divadel, včetně Národního divadla, Divadla Na zábradlí, Divadla Na Vinohradech.

Vidět jste ho mohli ve velice oblíbených filmech: Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987), Copak je to za vojáka (1987), Čas sluhů (1989).

Na zkušené

Po revoluci Karel odjel do Velké Británie na zkušenou, a hlavně se zdokonalit v angličtině, aby mohl svou kariéru posunout dál.

Čtěte také: Podívejte se na 5 zahraničních filmů, ve kterých zazářil Karel Roden

Jen zlomku herců z Východní Evropy se v prostředí amerického filmu podaří prosadit a Karel je jeden z nich. Zahrál si v celé řadě zajímavých snímků, kde ztvárnil většinou chladného, šíleného nebo krvežíznivého darebáka. Ze zahraniční tvorby tak můžeme zmínit filmy: 15 minut (2001), Blade 2 (2002), Neprůstřelný mnich (2003), Hellboy (2004), Bornův mýtus (2005), Prázdniny pana Beana (2007).

Z české filmografie

Své fanoušky herec potěšil tím, že se i přes zahraniční úspěchy věnoval dál i české tvorbě. Tak mohl vytvořit roli úspěšného manžela v příjemném snímku Tajnosti z roku 2007, kde si zahrál po boku Ivy Bittové. Filmy Habrmannův mlýn (2010) a Lidice (2011) není třeba představovat a Karel znovu diváky přesvědčil, jak dobrým hercem je.

Čtěte také: Slavní Češi v Hollywoodu: Komu se v herecké branži podařilo prorazit

Z tvorby posledních let stojí za zmínku Zločin v Polné (2016), který diváka vrací k vyšetřování úmrtí mladé dívky v době, kdy spravedlnost ve jménu vyššího dobra byla opakovaně umlčovaná. Zajímavý je i životopisný film Masaryk (2013) o životě a záhadné smrti Jana Masaryka.

Soukromý život

V soukromém životě spojil Karel svůj život se dvěma herečkami, s Ivanou Chýlkovou a Janou Krausovou, aby nakonec v pozdějším věku založil rodinu se zubařkou, se kterou vychovává Sofii a Karla.

Čtěte také: V desítce nejoblíbenějších herců se objevuje i jeden Čech. Je mezi nimi i váš favorit?

Stránky infofamouspeople.com uvádí s odkazem na zdroje Forbes, Wikipedia a IMDB, že má Karel Roden v období 2020-2021 jmění v hodnotě 5 milionů amerických dolarů.