3 nezapomenutelné filmy Karla Zemana

3 nezapomenutelné filmy Karla Zemana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodák z Ostroměře u Nové Paky se narodil v roce 1910, tedy ještě za Rakouska-Uherska. Až do své smrti v roce 1989 se postupně vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších filmařů minulého století. Na dlouhé roky ovlivnil práci tvůrců po celém světě. Tyto 3 filmy patří mezi zlatý fond kinematografie.

Cesta do pravěku (1955)

Dobrodružný film ukazující prehistorická stádia vzniku naší planety provádí diváky po známé řece času. Poté se na výpravu vydala parta odvážných kluků, kteří našli pravěkou zkamenělinu. Proplouvají přes třetihory, druhohory až na samotný počátek života na Zemi. Dobrodružný sci-fi film nabízí mnoho revolučních filmových triků.

Vynález zkázy (1958)

Slavná Verneovka přímo vybízela k filmovému zpracování. Geniální vynálezce, profesor Roch, je unesen ze sanatoria a nucen, aby svůj slovutný vynález s mocí zničit svět dokončil. Jedno z nejdokonalejších děl světové kinematografie trvalo natočit čtyři roky. Většina záběrů byla natočena ve zlínských ateliérech na kameru z roku 1928. Veškeré kulisy jsou ručně malované. Zajímavostí také je, že skoro všechny filmy, ve kterých se objevovaly scény na vodě, točil Karel Zeman na Fryštácké přehradě poblíž Zlína.

Baron Prášil (1961)

Děj zasazený do 18. století vznikl na základě skutečné postavy. Předlohou pro scénář se staly osudy Karla Friedricha Hieronyma, svobodného pána z Munchhausenu. Narodil se v roce 1720. Snímek Karla Zemana posbíral mnoho mezinárodních cen z proslulých filmových festivalů – například získal Velkou cenu na MFF v Cannes v roce 1964. Perličkou z filmu je chvíle, kdy se Toníkovi v podání Rudolfa Jelínka nepodaří zkonstruovat parní loď. Tehdy pronese: „Mít o jeden šroubek víc, zrodil by se parník o sto let dřív.“

Karel Zeman byl oblíben po celém světě a jeho dílo ovlivnilo filmaře na celé planetě. Pro svůj cit pro umění a svět fantazie byl často nazýván pokračovatelem Georgese Méliese.