Zůstaň hladový: Film, který stál na začátku kariéry Arnolda Schwarzeneggera

Zůstaň hladový: Film, který stál na začátku kariéry Arnolda Schwarzeneggera
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý nějak začíná. Jsou to většinou malá místa, která vnímáme jako stupínek v tom snu, jehož chceme dosáhnout. A tak to mají i herci. V tomto článku se podíváme na začátky Arnolda Schwarzeneggera ve filmové branži.

Arnold Schwarzenegger nemohl mít do světa filmu snad lepší entrée. V roce 1977 stál na pódiu udělování cen Golden Globes jako vítěz v kategorii „nová hvězda roku ve filmu“. Za toto prestižní ocenění mohl poděkovat filmu Zůstaň hladový (1976).

Pro milovníky kulturistiky a Arnolda má tento snímek velkou hodnotu, ale jeho děj není nijak převratný. Spekulant s nemovitostmi chce koupit několik sousedících pozemků a přestavět je s myšlenkou zisku. K účelu přesvědčení majitelů pozemků o prodeji si najme specialistu, kterého skvěle ztvárnil Jeff Bridges. Tomu se do cesty postaví malá posilovna, která stojí na jednom z pozemků. Zde se také setkává s Arnoldem ztvárněným hřmotným Joem Santem, připravujícím se na kulturistické klání. 

První, který nebyl první

Co se týče ocenění Schwarzeneggerovy práce vítězstvím Zlatého Globu za novou mužskou hvězdu na filmovém plátně je nutné zmínit, že tento film nebyl Arnoldovým debutem. O šest let dříve natočil film „Herkules v New Yorku“, který byl určen především pro italské publikum. Navíc ve filmu vystupoval pod pseudonymem Arnold Strong.

Od kulturistiky k filmu

Život herce, kterého mnozí od filmové kariéry odrazovali kvůli jeho abnormálním rozměrům, je popsán na 650 stránkách životopisného díla Total Recall. V něm popisuje postup z Rakouska do USA, od cvičení do kulturistiky, od kulturistiky k filmu a následně do politiky. Film Zůstaň hladový je milníkem v životě tohoto bývalého atleta.

Arnolda donutil režisér filmu zhubnout 15 kg. V průběhu natáčení tak neměl závodní formu ani váhu. Znalci kulturistiky tento fakt zaregistrují v každém snímku, ve kterém vystupuje Arnoldovo vypracované tělo, jež nemá ale zdaleka takový objem, jaký mívalo při závodech. Rozhodnutí přijmout natočení tohoto filmu pro Arnolda Schwarzeneggera znamenalo ukončení kulturistické kariéry. Arnold přesto k natočení filmu přistoupil, jelikož si uvědomil, že v kulturistice dosáhl všeho, čeho dosáhnout chtěl.

Testosteron až do morku kostí

Film je přes nedostatky, které se v něm mohou objevit, nutné brát jako úvod do kariéry budoucího barbara Conana, Terminátora, a guvernátora Californie. Testosteron a svaly ze snímku čiší natolik, že vás donutí vyhrabat ze spíže staré zrezivělé činky a nahodit formu. Pro ty z vás, kteří by se chtěli podívat na zákulisní přátelství a boje kulturistů při přípravě na reálné kulturistické klání, můžete sledovat cestu Arnolda Schwarzeneggera k jeho šestému vítězství v Mr. Olympia (1975) ve snímku Železný Schwarzenegger (Pumping Iron). Tento film byl Arnoldovým prvním velkým úspěchem. Záběry, které nebyly použity pro tento dokument, daly v roce 2002 vzniknout filmu Raw Iron: The making of Pumping Iron, ve kterém jsou použity další ze záběrů z tvorby dokumentu.

Každý nějak začíná. No, některé začátky jsou prostě skvělé. To je možné tvrdit i o začátcích Arnolda Schwarzeneggera.