Zlatá labuť: Nejvíce konspiračních teorií se v poslední době točí kolem Wilhelma Grubera a jeho ženy Lindy

Zlatá labuť: Nejvíce konspiračních teorií se v poslední době točí kolem Wilhelma Grubera a jeho ženy Lindy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herecký výkon Jaroslava Plesla je v roli Grubera velice podařený, a to i přesto, že v seriálu zaujímá velice malý prostor a na natáčení si odskočí jen jedenkrát za týden. Jeho postava je natolik výrazná, že je hned po lesbickém vztahu Ireny a Aleny nejčastěji probíranou osobou.

Na začátku seriálu to vypadalo, že bude ústřední dvojicí Petr Kučera a Bára Veselá, ale nakonec je všechno jinak. Z Báry je šedá myška, která se pomalu smiřuje s tím, že Petr má jiné priority a neumí si prosadit to, o čem tvrdil, že je pro něj důležité. Místo toho se nejmladší Kučera ohání tím, že dělá všechno pro rodinu, což ve skutečnosti znamená, že spolupracuje s Němci a podplácí velitele Prahy Grubera, aby rodina nepřišla o vliv a o majetek. Navíc se pořád tváří ustaraně a jeho láska k Báře nevydržela ani to krátké období, kdy byl v sanatoriu. Markétu tak moc nemá rád, že jí stihl udělat dítě.

Není divu, že osudy Petra a Báry ustoupily někam do pozadí a otěže tahounů seriálu přebraly jiné postavy. O oblíbenosti té „nejsympatičtější záporačky“ se píše i za hranicemi Česka a Irena je opravdovou ikonou Zlaté labutě. Alena se tak trochu veze s ní, přestože její postava nijak výrazná není.

A potom je zde zmíněný Gruber. Ten tak trochu klame tělem. Nekřičí, ale usmívá se. Vytváří tak iluzi přátelského člověka a o to víc je nebezpečný. To už pochopil i gestapák Hess, který jeho velení podléhá. Hess je úplně záporná postava, ale je to na první pohled znát. Gruber je však trochu zákeřný.

Je evidentní, že má slabost pro ženy, což mu manželka Linda toleruje, ale jak je vidět, klidně by po projížďce na koni nechal Irenu rovnou odvést na léčení, kdyby si to Linda přála. Všem je jasné, že Gruberova žena je nedotknutelná a je to také zřejmě jediná slabost, kterou Gruber má.

Hodně se toho na sociálních sítích napsalo, že možná Linda nebude mít tak úplně „árijský“ původ a že by dokonce mohla být Židovka. To by vysvětlovalo Gruberovo přehnané ochranářství, které vůči ženě má, a nenechá nikoho, aby se o ní jen zmínil. Kdyby jeho žena opravdu neměla ten správný původ, mohlo by to být nebezpečné nejen pro ni, ale i pro Grubera, který zastává v očích okupantů tak prestižní a důležitý post. Kdo by nechtěl být velitelem Prahy, že? Určitě i on má nepřátele, kteří jen čekají na jeho chyby.

Druhá série je už za polovinou a do Vánoc bude hotovo. Přitom zbývá ještě hodně příběhů, které by se měly někam pohnout a zatím to vypadá, že si Gruber s rodinou Kučerových hraje jako kočka s myší a hodně ho to baví.

Diváci však nejvíce oceňují seriálové zvraty a už by se nějaký mohl objevit. Přece si Irena nenechá dobrovolně vygumovat mozek a nepodřídí se vůli otce a Grubera. To by přece ani nebyla ta Irena, kterou všichni milujeme. Smrt Markéty u porodu je také předvídatelná a nikoho neohromí, pokud přijde. Možná to nakonec bude všechno úplně jinak a tvůrci přijdou s opravdovou bombou. Už by se alespoň smrt klavíristky měla objasnit. Ale vzpomene si vůbec ještě Irena na tu myšlenku, která ji uvedla v úžas chvíli předtím, než dostala první elektrošoky?

Zdroj článku:
  • Autorský text