Geniální šachistka na drogách v novém seriálu Dámský gambit

Geniální šachistka na drogách v novém seriálu Dámský gambit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Životopisné drama o sedmi epizodách se sice žádné skutečné osobnost nedotýká, ale mistrovskou hru opěvuje jako žádné jiné dílo před tím. Jak se režisér Scott Frank vypořádal s podivuhodným životním příběhem jedné mimořádně nadané dámy?

Jsme v 50. letech minulého století a malá Beth je po smrti rodičů umístěna do sirotčince. Setká se s údržbářem, který ve sklepě hrává šachy. Ukáže se, že má v sobě obrovský potenciál a královská hra se stane jejím středobodem. První díl je poměrně utahaný, když se ale Beth dostane ze sirotčince, otevírá se jí velký svět a její vášeň ke hře ji začne brzy posouvat mezi elity. 

Utkává se s nejznámějšími šachovými mistry a jejím cílem je dostat se ze Spojených států na šampionát do Ruska, mezi ty vůbec největší hráče světa. Mladá slečna ale nesoupeří pouze na šachovnici, mnoho prostoru je také věnováno její závislosti na opiátech a pozdějí také na alkoholu. Vrací se jí minulost s matkou alkoholičkou a ani její adoptivní matka není skutečnou oporou. Sama ve světe, který ovládají muži, se musí vypořádat s obávanými soupeři a také se sebou samotnou. 

Seriál dokládá, že v šachu nepotkáte pouze nerdy, kteří hodiny prosedí nad šachovými studiemi. Zajímavou součástí jsou několikrát zmiňované drogy, které Beth způsobovaly vidiny šachových partií. Z počátku se zdají přebytečné, ve strhujícím závěru ale zahrají na tu správnou notu a celé finále je velmi emotivní. Plusem navíc je, že neskončilo naprosto uzavřeně, diváci tak mohou doufat v další sérii. 

Vůbec tou nejsilnější zbraní je hlavní postava v podání herečky Anyi Taylor-Joy (Rozpolcený, Gangy z Birminghamu). Těžko si lze vybavit někoho, kdo by brilantnějším způsobem šokoval celou šachovou společnost. Téhle zrzce věříte každou vteřinu a málo koho dovede v několika velmi silných momentech nerozplakat. U šachovnice ji doplnil Harry Melling, známí zejména jako Dudley z filmové série Harry Potter, a Thomas Brodie-Sangster (série Labyrint). 

Dámský gambit je nepřehlédnutelné dílo, silné po všech stránkách. Zasazení do doby, kdy šachy byly na vrcholu své prestiže, bezkonkurenční herecké obsazení, emotivní příběh a zkrátka správný výběr motivu. Šachy jsou totiž v tomto případě ohromně koukatelné.