Zapomeňte na Doktora Martina, Miroslav Donutil vás dostane jako lidový léčitel

Zapomeňte na Doktora Martina, Miroslav Donutil vás dostane jako lidový léčitel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Léčitelství je krásně tajemné téma, které v naší přetechnizované době nabírá stále více na aktuálnosti. K léčitelství si každý musí najít svou cestu a pochopit, co může získat, co je reálné a co jsou mýty.

Hodně propagovaný snímek Šarlatán tak trochu po letech otevřel téma lidového léčitelství a lidí, kteří mají „dar“ se tímto oborem zabývat. Lehkou dávku léčitelství přinesl na televizní obrazovky i film Želary. Samozřejmě, že léčitelství je také spojeno s pojmy jako „zdravý selský rozum“ a je třeba počítat s tím, že ne všichni, kdo se za léčitele vydávají, léčitelé jsou.

Martin Donutil s manželkou Sárou
Martin Donutil s manželkou Sárou | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Nový projekt Lukáše Hanuláka tak spíše osloví diváky, kteří léčitelství přijímají jako jednu z alternativ, jak zkusit tělo uzdravit. Zajímavou volbou bylo obsadit do hlavní role léčitele Jaroslava Sezemského v novém seriálu Miroslava Donutila. Toho všichni známe jako bručouna a doktora ze seriálu Doktor Martin, kde zrovna pochopení pro lidové léčitelství nemá. Své seriálové pacienty od takového léčebného postupu odrazuje.

Nový seriál

V novém seriálovém projektu Za domem v lese se populární herec představí v úplně jiném světle. V prostředí lesa, kousek za Prahou, se odehrává děj seriálu natáčeného pro Voyo, a právě tam se na čas Donutil odebral. Své elegantní oblečení vyměnil za ošuntělý šat, změnil účes a nechal si narůst knír.

Když zrovna nestál před kamerou, někde v povzdáli seděl nad textem. Jedinou výjimku dělal jen v okamžiku, kdy šel na kafíčko se synem Martinem, který je v seriálu jeho hereckým partnerem Petrem. Oproti Jaroslavovi je Petr veselý a vtipný sympaťák, tak trochu fanda Jaroslava ještě z dob jeho největší slávy. Je nadšený, chce se od Jaroslava učit. Při pátrání přichází s různými teoriemi, má přehled o starých legendách. I když je k němu Jaroslav skeptický, doplňují se a tvoří vyrovnaný tým vyšetřovatelů nadpřirozena – mluvky a mlčenlivého bručouna. Jejich klienty jsou lidé, do jejíž životů nečekaně zasáhne nadpřirozeno. Oba se potkávají s nevysvětlitelnými silami kolem nás, s nedůvěrou ostatních, ale především s temnými stíny minulosti u klientů samotných. Největší nebezpečí totiž nečíhá v nadpřirozenu, ale právě v lidech.

Celý seriál je podle slov producentky Novy Lenky Szantó paranormální detektivkou. Tvůrci se rozhodli využít popularity žánru krimi a přidat něco navíc. V každé epizodě se tak diváci potkají s nějakým paranormálním jevem, který někomu ztrpčuje život.

Má jít sice o nadpřirozeno, ale ve velice umírněné a uvěřitelné formě a řada diváků tak v seriálu uvidí něco, s čím se v životě potkali. Jde třeba o sny nebo o předtuchu.

Tvůrci nenatáčeli s Miroslavem Donutilem poprvé, a tak věděli, že ho podobné téma zajímá. Obsazení hlavní role proto vyplynulo naprosto přirozeně.

Herecká hvězda tak v Domě za lesem ukáže svou tvář, kterou diváci neznají. Léčitel Jaroslav Sezemský byl v devadesátých letech zvyklý na patřičnou popularitu. Časy se však mění a víru v jeho schopnosti odvál čas. Setkání s Petrem mu však přináší nový vítr do plachet a začnou se zaměřovat na paranormální jevy.

Scenárista Štefan Titka psal roli přímo na tělo herci a Miroslav Donutil tak bude velice přesvědčivý. Jeho postava by měla mít nejen znalosti z léčitelství, ale i schopnosti „vidět“ něco víc než běžní lidé.

Kromě tajemství bude bojovat i s obyčejnými vztahy v rodině, protože se bude snažit urovnat vztahy s dcerou, kterou hraje manželka jeho syna Sára Donutilová (dříve Affasová).

Nový osmidílný seriál slibuje záhady a napětí a pokud bude u diváku úspěšný, dočkají se dalších příběhů, kterých mají tvůrci v zásobě celou řadu.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Právo Roč. 33, č. 233 (07.10.2023,
  • Autorský text