Seriál 30 případů majora Zemana poctila svou přítomností i největší drbna ze seriálu Ulice – Jaroslava Obermaierová (75)

Seriál 30 případů majora Zemana poctila svou přítomností i největší drbna ze seriálu Ulice – Jaroslava Obermaierová (75)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I drbna Nyklová byla jednou mladá. Než se Obermaierová stala nejvšetečnější postavou seriálu Ulice, byla velmi oblíbenou a hodně obsazovanou herečkou. Zahrála si i v kontroverzním seriálu Jiřího Sequense, který je označován jako propaganda minulého režimu.

A představila se dokonce jako uvědomělá manželka majora Zemana. Ten pochoval svou první ženu Lídu, kterou si zahrála Renata Doležalová. Lída podlehla střelnému zranění. Kulka byla určená Zemanovi. Ten zůstal po její smrti sám s dcerou až do okamžiku, než se potkal po letech s Blankou (Obermaierová). I tato role je z dnešního pohledu rozporuplná.

Blanka byla v mládí aktivní svazačkou a provdala se za podobně smýšlejícího muže. Toho jí zabili vrazi v místní škole. Případ pomáhal vyšetřovat Zeman a s ovdovělou Blankou se spřátelil. Když vyšetřování skončilo, jejich cesty se rozdělily a znovu se spolu potkali až v době, kdy byl vdovcem i on. V té době byl Zeman už uznávaným kriminalistou a ona ho dokázala podporovat. Nebyla to žádná velká romantika, ale oba někoho potřebovali a Zeman navíc uvítal, že dcera Lída bude mít matku. 

Jaroslava Obermaierová toho stihla za 75 let opravdu hodně. Stydlivé dítě určitě nebyla a na jevišti se objevila už v 10 letech a rovnou v Národním divadle v Praze, kde tančila v operách a baletech. Nakonec si ale zvolila herectví a od šedesátých let byla hodně obsazovanou herečkou. Po 30 případech majora Zemana (1974–1979) následovala celá řada dalších seriálů, jako byl například zapomenutý seriál pro děti Tajemství proutěného košíku (1977), další propagandistický počin Okres na severu (1981), populární seriál ze školních lavic My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Rodáci (1988), Druhý dech (1988) nebo Život na zámku (1995). Dokonce si zahrála i v epizodních rolích v Četnických humoreskách (2001–2007).

Stejně aktivní byla i ve filmech a i z malých rolí dokázala vytvořit nezapomenutelné postavy jako například v komedii Což takhle dát si špenát. Z novějších titulů si ji vybavíte ve filmech Tomáše Magnuska Bastardi (1–4). Čtvrtý díl by se měl objevit letos.

Kromě hraní se také intenzivně věnovala dabingu a jejím hlasem promlouvala na české diváky celá řada hvězd (Whoopi Goldberg, Helen Mirren, Kathleen Turner, Faye Dunaway).

A stejně pro většinu diváků bude nejčastěji spojovaná právě s drbnou Nyklovou.

Zdroje článku: