Nejodsuzovanější seriál, který je součástí československé historie: 30 případů majora Zemana

Nejodsuzovanější seriál, který je součástí československé historie: 30 případů majora Zemana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál, který vznikl v letech 1974 až 1979, byl ve své době (té předrevoluční) velice oblíbený. A po roce 1989 málem skončil v trezoru. To by ovšem byl docela povedený paradox.

Pokud patříte mezi pamětníky, určitě si na kriminální seriál, který byl v tomto žánru v 80. a 90. letech jedním z mála českých projektů, vzpomínáte. Bez ohledu na tolik zdůrazňovanou propagandu minulého režimu šlo hlavně o kriminální činy, navíc inspirované skutečnými příběhy. Běžný člověk byl rád, když se vůbec na něco večer dalo dívat. Výběr moc velký nebyl.

Navíc, některé díly, jako například Studna, byly vděčným tématem k debatám o šíleném příběhu.

Jenže po revoluci se ústřední postava Honza Zeman dostala na pomyslný seznam komunistických vyvrhelů.

Seriál byl dlouho velkým problémem. Nevědělo se, co s ním. Taková nestydatá propaganda se přece ve svobodné zemi nemohla vysílat, zároveň ale nešlo seriál cenzurovat nebo zakázat.

Nakonec si k divákům cestu našel a občas se objeví i dnes, i když překvapivě spíš ve vysílání u našich slovenských sousedů.

Vladimír Brabec byl po roce 1989 v těžké pozici, protože představoval dobu, kterou už nikdo vrátit nechtěl. Herec v tom byl ale nevinně. Žádný velký komunista to nebyl a byla to pro něj jen práce jako každá jiná. Navíc v té době asi nebylo úplně snadné takovou roli odmítnout.

Zajímavosti

Když se točil zmiňovaný díl Studna, byla studna na pozemku tak mělká, že se „major Zeman“ bál, že bude ze studny při natáčení vyčnívat ven. Nakonec se vyrobila ještě jedna falešná studna ve studiu a některé scény se točily v ní. Na natáčení nerad vzpomínal herec Josef Kubíček, protože musel trávit jako jeden z hlavních herců epizody hodiny v ledové vodě studny.

Jako většina případů, i tento byl inspirovaný skutečným případem. Překvapivě nešlo o nic spojeného s komunismem, i když předloha jedné z postav byl muž pracující na tajném vojenském projektu. To ale s případem nesouviselo. Skutečná rodina, která vytvořila příběh, opravdu žila. Otec se rozhodl celou rodinu sprovodit ze světa, protože už měl dost života a zlých sousedů. Přeživší syn lezl ze studny několik hodin a potom se 2 km plazil pro pomoc.

30 případů majora Zemana je nedílnou součástí československé socialistické tvorby a vůbec není špatné si toto období občas připomenout.

 

Zdroj:

  • autorský článek
Zdroj článku:
  • autorský článek