Zakázané filmy aneb když pro vás film není nepřístupný, a přesto na něj nemůžete

Zakázané filmy aneb když pro vás film není nepřístupný, a přesto na něj nemůžete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Možná si vzpomínáte na chvíli, kdy jste se snažili dostat na nepřístupný film, a i přes veškeré překážky jste film zhlédli. Existují však země a okolnosti, při kterých se na film nedostanete vůbec. Důvody jsou mnohdy malichernější, než byste čekali.

E. T. Mimozemšťan (1982)

Snímek s roztomilým mimozemšťanem byl zakázán ve skandinávských zemích dětem do 12 let, údajně kvůli špatnému zobrazování dospělých, jejichž role zde stojí proti samotným dětem. Děti se však nenechaly zastrašit a protestně předstoupily před kina, aby film mohly zhlédnout. Politici film nakonec zakázali úplně, a dokonce označili mimozemšťany za nepřátelé dětí.

2012 (2009)

Katastrofický film 2012 byl zakázán v Severní Koreji kvůli 100. výročí narození zakladatele státu Kim Ir-sena. Vláda vydala toto nařízení z důvodů velké negativity filmu souvisejícím s rokem, ve kterém se narodil vůdce. Snímek považovali za útok na severokorejskou vládu a několik lidí bylo za sledování a vytváření kopií filmu dokonce zatknuto. 

Mechanický pomeranč (1971)

Fenomenální a kontroverzní snímek Stanleyho Kubricka překonal ve filmu hranice násilí a sexu. Jeho odezvu bylo možné sledovat v Anglii sedmdesátých let. Městská mládež se ve filmovém násilí zhlédla a zločiny začala kopírovat. Když se násilí dotklo i samotného Kubricka, rozhodli se film z kin nakonec stáhnout. Promítání snímku bylo zakázáno až do režisérovy smrti. 

Šifra mistra Leonarda (2006)

Proti úspěšnému snímku se strhla vlna nevole mezi křesťany i muslimy. Ve filmu je totiž Ježíš zobrazován jako ženatý. S Máří Magdalenou má ve filmu potomky, kteří dodnes žijí a jsou členy francouzské královské dynastie. Mysteriózní drama odehrávající se v náboženských kulisách bylo zakázáno v Číně, Bělorusku, na Srí Lance, ale i v některých polských městech.