Zajímavosti o filmu Můj brácha má prima bráchu a o herci, který si zahrál bratra Jana Hrušínského

Zajímavosti o filmu Můj brácha má prima bráchu a o herci, který si zahrál bratra Jana Hrušínského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sourozenecká komedie z roku 1975 přivedla na televizní obrazovky kromě oblíbených herců i Martina Pavelku, přezdívaného Prcek. Ten má vzor ve svém starším bratrovi Honzovi a jednou by chtěl být jako on, zkušený závodník motocyklů na ploché dráze.

Prcek má rád i bratrovu přítelkyni Zuzanu. Když se pár rozejde, rozhodne se dvojici smířit. Roman Čada byl v roli mladšího bratra naprosto neodolatelný a film měl velký úspěch. Vzniklo tak za tři roky i volné pokračování.

Roman Čada nebyl před kamerou nováčkem a měl za sebou už natáčení filmů Přijela k nám pouť a Tam, kde hnízdí čápi. Aktivní byl v dětských rolích až do roku 1981. Part Honzy připadl Janu Hrušínskému a Zuzanu si zahrála Libuše Šafránková.

Příběh je inspirovaný knihou Hra na muže, ale scénář se trochu od původního děje odklonil. V knize se vydává Martin za doktorem (Zdeněk Řehoř) ve společnosti kamarádů ze třidy. Bratr Jan není úspěšným závodníkem a nežení se v civilu, takže odpadá zápletka, kterou opět řeší Prcek.

Jak už to u mladých herců bývá, po natáčení se šířily fámy o tom, že Šafránková a Hrušínský tvoří pár, ale mladý Hrušínský to až podezřele často popíral. Jan trochu podváděl se svou úspěšnou sportovní kariérou. Motorky se bál, byl ochotný si na „splašené trubky“ pouze sednout, když motorka stála. O silný stroj o obsahu 500 kubických centimetrů neprojevil vůbec zájem a na stadionu Markéta za něj jezdili skuteční závodníci. Ti byli vybírání náhodně, ale během natáčení se účast jezdců na tréningu blížila stoprocentní účasti.

Jan Hrušínský
Jan Hrušínský | Zdroj: TV Nova

Ve filmu si malé cameo střihl i Jan Nedvěd s kytarou. Objevil se v záběru na nádraží hned dvakrát. Jednou jen letmo, podruhé hraje na kytaru a zpívá.

„Škatule, škatule, hejbejte se“ si zahráli herci v dospělém obsazení. Herečka Blažena Holíšová si měla zahrát manželku Josefa Bláhy. Známý svůdník se však od začátku natáčení tak intenzivně dvořil Slávce Budínové, že režisér Strnad usoudil, že by jejich jiskření mohlo zafungovat i před kamerou. Holíšová tak vyfasovala za manžela Vladimíra Menšíka.

Budínová a Bláha
Budínová a Bláha | Zdroj: TV Nova

Ani Zdeněk Řehoř nebyl původně kandidátem na doktora. Toho měl hrát Martin Růžek. Ten těsně před natáčením onemocněl a nebylo jasné, jak dlouho se bude zotavovat, a tak si Strnad vzpomněl na Řehoře, kterého viděl v Krkonošských pohádkách. Řehoř roli nechtěl, ale bylo mu slíbeno, že bude natáčet jen jeden den, což nakonec nebyla pravda. Právě Zdeněk Řehoř se s Romanem Čadou spřátelil a směroval ho ke studiu na FAMU. Jenže talentové zkoušky byly ten rok posunuté z února na červen a Čada nechtěl riskovat, že zkoušky neudělá, a tak se rovnou přihlásil na ČVUT, kde studoval elektro fakultu, což bylo jeho snem. Herectví ho sice bavilo jako kluka, ale nijak zvlášť se v této profesi neviděl na celý život.

Film je v nabídce na VOYO a začátkem září je ve vysílání TV Nova.

Zdroje článku: