Zajímavé dílo Kafky na obrazovce: Martina Dejdara v nejlepší herecké éře ve snímku Amerika zastínil Jiří Lábus

Zajímavé dílo Kafky na obrazovce: Martina Dejdara v nejlepší herecké éře ve snímku Amerika zastínil Jiří Lábus
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Franz Kafka a jeho originální pohled na svět vždy lákal filmaře. V roce 1994 se nechal ponurou atmosférou nedokončeného Kafkova románu zlákat debutující režisér Vladimír Michálek a kameraman Martin Duba.

Podnět k natočení filmu vznikl z divadelního představení v pražské Ypsilonce. Některé role ve filmu si zahráli i herci, kteří byli součástí divadelního zpracování.

Příběh nejistého mladíka, který se ocitá v neznámé zemi a prožije v ní nečekané osudové epizody, vychází z klasického tématu proměny člověka pod vlivem zkušeností. Karel Rossman (Martin Dejdar) se v Novém světě uchytí u bohatého a zásadového strýce Jakoba (Jiří Lábus). Ten se ho ujme jako syna, pod podmínkou, že mu bude bezmezně podřízený a věrný. A chvíli by to tak mohlo i fungovat, jenže…

Po setkání s osudovou ženou Klárou (Jana Rytychová) se hodně rychle věci mění a Karel se stává vyděděncem, protože nedal na strýcovo varování. Ani u Kláry nenajde zastání, jak si bláhově myslel.  Najednou se ocitá na dně společnosti, v zemi, kde nikoho nezná, a v područí dvou gangsterů. Východisko z krušné situace nalezne mladý Karel s pomocí věčně opilého námořního topiče (Jiří Schmitzer). A čeká ho cesta do vzdálené Oklahomy po boku hodné servírky Terezy (Kateřina Kozáková). Ta, jak to vypadá, má mnohem jasnější úmysly než Klára.

Tento zajímavý český snímek zaujme i diváky, kteří hodně náročný Kafkův styl v knihách nevyhledávají a považují ho za příliš těžkopádný a nečitelný. Filmové zpracování si ponechalo depresivní atmosféru a ponuré ztvárnění, ale je přitažlivé hlavně zajímavým hereckým obsazením.

S perfektně odvedenou rolí se u Martina Dejdara běžně počítá a v době, kdy se ještě neponořil do kriminálních seriálů, dokázal vytvářet velice zajímavé filmové charaktery. Ve filmu však ohromí především Jiří Lábus jako strýc Jakob, bohatý a komplikovaný člověk, který zahrne Karla překvapivou náklonností, ale stejně rychle dokáže svému synovci udělit pěkně tvrdou životní lekci o tom, jak svět „za velkou louží“ funguje.

Je to jedna z mála příležitostí, kdy se Jiří Lábus  dokázal vymanit z role věčného komika a skočil do vážné a záporné role, která mu opravdu sedla.

Film byl v roce 1994 nominovaný v pěti kategoriích na Českého lva a jediný Jiří Lábus se dočkal prestižní ceny.

Zajímavostí je i hudba skupiny Lucie.

Film je v nabídce ČT2 3. června večer.

Zdroje článku: