KVÍZ: Drama filmy patří k oblíbeným žánrům, poznejte je podle jedné věty

KVÍZ: Drama filmy patří k oblíbeným žánrům, poznejte je podle jedné věty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová dramata, ať už ta psychologická, nebo s humorným nádechem, v divácích často rezonují i dlouho po jejich zhlédnutí. A některé repliky si pamatujeme navždy.

Filmová tvorba nám již od svého vzniku přináší zábavu, uvolnění a možnost oprostit se od vlastních starostí. Filmy poskytují nejen vzrušující příběhy a vynikající herecké výkony, ale také ikonické repliky a hlášky, které zůstávají navždy vryty do paměti diváků. V tomto krátkém kvízu se dnes podíváme na dramatickou stránku kinematografie. Připravte se na filmovou výzvu a otestujte si, kolik filmových klasik máte stále uloženo v paměti.

Proč lidé milují dramata

Drama je oblíbený žánr již od starověkého Řecka. Vybízí diváky k přemýšlení a nabízí emocionálně náročné, často dojemné a hlavně nezapomenutelné filmové a divadelní zážitky. Co nás ale přitahuje k těmto příběhům, plným emocí, konfliktů a lidských tragédií, tak moc? Odpověď je zakořeněná hluboko v lidském nitru:

  • Nastavení mozku: Jedním z důvodů je samotné nastavení mozku jako takového. Lidský mozek je totiž naprogramován tak, aby řešil problémy. Dokonce i v momentě, kdy žádný problém nemáte, mozek jej dokáže vytvořit. Tím, že řešíte potíže jiných lidí, byť jen fiktivní problémy fiktivních postav na filmovém plátně, vám to poskytne únik od vlastních starostí.

  • Vyvolává emoce: Drama dokáže probudit silné emoce. Diváci se mohou do jednotlivých postav vcítit a prožívat s nimi jejich radosti, strasti, naděje i pocity naprostého zoufalství.

  • Napojení: Dramata často zobrazují situace, které jsme buď zažili, nebo bychom zažít mohli. Je tak velmi snadné se s příběhy identifikovat. Navíc to, jak filmové postavy konflikty a problémy řeší, nám nastavuje zrcadlo našeho vlastního chování. Což nás může přivést k hlubšímu sebepoznání.

  • Dává naději: Mnohá dramata se zabývají lidskou odolností a schopností překonávat obtíže. Občas je až neuvěřitelné, co všechno musí hrdinové filmů zvládnout. Tyto příběhy tak mohou dát divákům naději, že i oni veškeré životní výzvy nakonec překonají. Je tak snazší čelit nepřízni osudu.

  • Katarze a uvolnění emocí: Podle Aristotela je katarze proces emocionální očisty a uvolnění, kterého diváci dosáhnou prostřednictvím sledování dramatu. Dramata nám tak umožňují vyjádřit a uvolnit své vlastní emoce.