Zátopek po roce doběhl na televizní obrazovky: Příběh legendárních manželů, pro které „v dobrém i ve zlém“ nebyla jen slova

Zátopek po roce doběhl na televizní obrazovky: Příběh legendárních manželů, pro které „v dobrém i ve zlém“ nebyla jen slova
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dana a Emil Zátopkovi by se 19. září dožili stovky let. To nebylo jediné datum, které je spojovalo. Žádný jiný manželský pár na světě se nemohl pochlubit tím, že ve stejný den, jen několik minut od sebe, získal olympijské zlato. Bylo to 24. července v Helsinkách.

Úspěšný film si na vyhlášení Českých lvů šel pro mimořádně štědrou nadílku. Českého lva si odnesl David Ondříček za Nejlepší film a Nejlepší režii, Václav Neužil ml. za roli Zátopka a celá řada lidí z filmového štábu od kameramana Štěpána Kučery až po Janu Dopitovou za masky.

Film Zátopek opět rozdělil diváky na několik táborů. Přestože se především věnoval úspěchu legendárního sportovce, na povrch se opět dostaly staré pochybnosti, jestli si takový člověk zaslouží oslavný film.

Emil Zátopek je nespornou legendou olympijského sportu, dříč a vzor sportovního nadšence. K jeho životu se váže celá řada historek a snad o žádném jiném českém sportovci nekoluje tolik příběhů, často až za hranicí uvěřitelnosti.

A potom je zde Zátopek jako prospěchář, udavač, armádní důstojník, komunista, spolupracovník StB.

David Ondříček se nepasoval do role soudce, naservíroval divákům Zátopka tak, jak ho viděl on a je na každém, aby si udělal úsudek sám. Zátopek chtěl především běhat a byl ochotný pro to udělat vše, co by mu pomohlo. Věděl, že má na vítězství, vydřel si ho a nechtěl dělat politiku. Bohužel občas musel podpořit hodně viditelně tehdejší režim. Jinak by nedostal možnost dělat sport na takové úrovni, na jakou měl.

To, že mu to nebylo vlastní, dokázal v srpnu 1968. Následoval vyhazov z armády a ani čtyři olympijské medaile, osmnáct světových rekordů a tři tituly Nejlepšího sportovce světa ho před zlobou komunistického režimu neochránilo.

Václav Neužil jako Zátopek, zdroj: TV Nova

Tragické období postihlo i jeho ženu Danu. Zátopek nemohl sehnat práci a v době, kdy bylo povinností pracovat, to představovalo problém. Tisk dostal zákaz o sportovcích psát. Práci našel Zátopek nakonec u stavebních geologů. Přes šest let pracoval s lopatou a pomáhal dělat vrty.

Na práci si však nestěžoval, udržoval se v kondici a slušně vydělával. Navíc se dostal do dobré společnosti lidí, kteří byli v nemilosti, stejně jako on a Dana.

Martha Issová údajně dostala od Ondříčka roli proto, že nenašel jinou herečku s tak výrazným nosem. Václav Neužil vůbec netušil, proč nabídku na hlavní roli dostal a žádnou spojitost se sportovcem neviděl. Ondříček ho uklidnil, že moc dobře ví, co dělá. Herec se na roli připravoval několik let s atletickým trenérem Janem Pernicou. Trenér dostal jednoduchý pokyn, naučit Neužila běhat jako to uměl Zátopek.

A výsledek nakonec předčil očekávání. Film si můžete vychutnat na Voyo od 19. září.

Zdroje článku:
  • Presskit TV Nova,
  • ČSFD,
  • autorský článek