Zdivočelá země: Antonín Maděra je životní rolí Martina Dejdara

Zdivočelá země: Antonín Maděra je životní rolí Martina Dejdara
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velkolepý seriál Zdivočelá země patří k největším projektům České televize. Natočil se podle knih Jiřího Stránského a divákům připomněl drsnou poválečnou historii. K seriálu, který se točil v průběhu let 1997 až 2012 celkem 563 natáčecích dní, vznikl i celovečerní film.

Ve filmu byly použity jak záběry z prvních dvanácti epizod seriálu, tak i celá řada nových scén v režii Hynka Bočana. Dvouhodinový film je pojat jako vzpomínání během návštěvy Maděrovy manželky Ilony ve vězení.

Samozřejmě pro skalní příznivce je film jen slabým konkurentem seriálu, který si získal oblibu několika generací diváků.

Film zachycuje poválečné období a počátek padesátých let na bývalém sudetském území v krušnohorském pohraničí. Připomíná tak nejen vztah Čechů a sudetských Němců, ale i sílící komunistický teror.

Jediným původním obyvatelem statku se stává bývalý válečný pilot z Anglie Antonín Maděra, který se ujme chovu koní. Pomáhají mu venkovští mladíci, kteří se pod vlivem oblíbených rodokapsů považují za kovboje. Mají však hodně romantickou představu o tom, co práce na statku obnáší.

Vlivem poválečných let se mění pohraniční městečko Svatý Štěpán skutečně téměř na „Divoký západ“, a to včetně volně držených střelných zbraní, přistěhovalců ze všech koutů republiky a klasických nepřátel v podobě odsunutých Němců.

záběr ze seriálu
Záběr ze seriálu. | Zdroj: Pavla Černá / © Česká televize

Maděra se potýká s německými zloději dobytka, s českými konfidenty, kteří spolupracují s bývalými nacisty, a s propagátory zemědělských družstev. Trochu naivní pohled mladých kovbojů se střetává s naprosto neromantickou realitou českého pohraničí.

Po komunistickém převratu v únoru 1948 se naplno projevuje zrůdnost komunistického režimu. Všemocná Statní bezpečnost zatýká volyňské Čechy, kteří v Československu hledali bezpečné útočiště před Stalinovým řáděním v Sovětském svazu. Maděra, který se vrátil z Anglie jako podplukovník, je degradován na obyčejného vojína. Nedlouho poté je Maděra zatčen dvěma agenty Státní bezpečnosti. Krutým mučením je donucen k přiznání vykonstruovaného obvinění z protistátní činnosti. Za velezradu a špionáž je odsouzen k 15 letům vězení. Ilona marně prosí o pomoc Brabence, jenž se stal krajským tajemníkem KSČ.

Autor knih a scenárista Jiří Stránský chtěl své vzpomínky zpracovat do podoby celovečerního filmu již v šedesátých letech dvacátého století, a tak v sedmdesátých letech dokonce spolu s Hynkem Bočanem dali námět televizi. Ke vzniku ale pomohl až pobyt tehdejšího generálního ředitele České televize Iva Mathého v nemocnici, který si stěžoval, že nemá co číst. Tvůrci mu tak poslali knihu právě s tímto námětem, jenž se mu velmi zalíbil.

Maděrův statek je ve skutečnosti Dvůr Chýnov, který najdete u obce Radíč na Příbramsku, když se vydáte po žluté turistické značce. Rozlehlá usedlost s mohutnými kamennými základy a hrázděním byla ve filmu a seriálu Zdivočelá země svědkem řady napínavých chvil, od střelby až po zatýkání.

Kromě Martina Dejdara se v Zdivočelé zemi potkáte s Janou Hubinskou, Jiřím Schmitzerem, Jiřím Langmajerem, Josefem Somrem, Jakubem Zdeňkem, Václavem Chalupou, Oldřichem Vlachem, Oldřichem Navrátilem a řadou dalších.

K vidění 26.4. na ČT1 ve 22:05.

Zdroje článku: