Nový vesmírný závod mezi Amerikou a Ruskem, tentokrát o natočení prvního filmu v kosmu

Nový vesmírný závod mezi Amerikou a Ruskem, tentokrát o natočení prvního filmu v kosmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ne, není to déjà vu. Sotva oznámil americký filmař Tom Cruise záměr natočit celovečerní film přímo na oběžné dráze, Rusko na sebe nenechalo dlouho čekat a zahájilo nový vesmírný závod.

Vesmírný závod 21. století 

60 let po dobytí vesmíru si Rusko připíše na účet další prvenství. Již tak dost realistické sci-fi filmy se nyní nebudou nutně omezovat pouze na magii speciálních efektů. Jak dosáhnout větší autenticity než natočit film přímo z vesmírné stanice? Za tímto účelem se spojila ruská vesmírná agentura Roscosmos, televize Channel One a režisér oblíbené ruské komedie Son Of a Rich Klim Shipenko. Na straně Spojených států v čele stojí Tom Cruise, agentura SpaceX i NASA.

Dvoučlenný filmový štáb jako posádka ISS 

Dvoučlenný štáb od jara absolvuje náročný výcvik, kterým si musí posádky standartně projít, například pohyb ve stavu beztíže nebo vystavení obrovskému přetížení. Vedle režiséra posádku doplní dle webu nytimes.com představitelka hlavní role Julija Pěresild, kterou produkce vybrala z tisíců zájemkyň. Start je plánovaný již na 5. října. Směrem k Mezinárodní vesmírné stanici vyrazí posádka v lodi Soyuz pilotované zkušeným veteránem Antonem Shkaplerovem. Na vesmírné stanici setrvá dvanáct dní a poté se znovu vrátí na zem. 

Přestože Rusko do vesmíru vyslalo největší filmařské špičky, samotné natáčení v tak neobvyklých podmínkách s sebou přináší celou řadu omezení, uvedl portál gizmodo.com. To tkví zejména v nepříliš početném štábu, sama herečka tak bude muset zastat roli například make-up artistů. Omezený prostor také nedovoluje vytvořit štábu ideální světelné podmínky nebo ozvučení. Byť jde o zásadní inovaci, která kinematografii otevírá nové a velmi vzdálené dveře, všichni jsou si vědomi, že se do budoucna všechny náklady a rizika nemusí vyplatit. Může se tak jednat o jedinečný a neopakovatelný projekt.  

Snímek by měl nést příznačný název Výzva. Produkce údajně měla požádat stát o financování ve výši zhruba 118 milionů korun. Cílem je získat záznam, který na obrazovce vydá půl až tři čtvrtě hodiny přímo z vesmíru. 

 

Zdroj: