Černobyl: Příběh lidí, kteří se pokusili zvládnout katastrofu, a těch, kteří obětovali své životy pro záchranu ostatních

Černobyl: Příběh lidí, kteří se pokusili zvládnout katastrofu, a těch, kteří obětovali své životy pro záchranu ostatních
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní minisérie je připomínkou skutečných událostí, které by si lidstvo mělo stále připomínat a poučit se nich. 26. dubna 1986 si mnoho z nás pamatuje, stejně jako selhání a nezodpovědnost bývalého Sovětského svazu vůči svým lidem i celému světu.

Pětidílná série vznikla ve spolupráci HBO a Sky. Vrací nás zpět přímo k událostem spjatých s výbuchem jaderného reaktoru elektrárny v Černobylu. Radioaktivní spad byl tenkrát zaznamenaný na území Ukrajiny, Běloruska a Ruska, ale i ve Skandinávii a v západní Evropě.

Napětí a drsná realita na televizních obrazovkách

Realita často vytváří ty nejzajímavější scénáře, a tak tomu bylo i v tomto případě. Seriál zapůsobil na televizní diváky jako magnet. Kdo dobu nezažil, chtěl se o ní něco dozvědět.

Herci, kteří dostali možnost si v této sérii zahrát (Jared Harris, Emily Watson, Stellan Skarsgärd, Jessie Buckley a další) nás vrací do atmosféry Sovětského svazu a připomínají nám osudy lidí, které tato katastrofa zasáhla.

Jak to všechno bylo

Hasiči byli informovaní, že jde o běžný požár, který je třeba uhasit. Nikdo jim neřekl, že jde o požár v prostředí, které je pro lidský organismus smrtelně nebezpečné. Obyvatelé sledovali z oken požár, aniž by je někdo varoval, o co jde. Vojáci, kteří se účastnili pokusu o odstranění škod neměli ani základní ochranné pomůcky. I to byl Sovětský svaz, země tak pokroková a moderní, že „zítra znamenalo již včera“. Velký sovětský svaz se snažil celou věc utajit před světem. Dobrá pověst státu byla nadřazená lidským životům a o životě lidí v blízkosti výbuch rozhodovali lidé z vedení komunistické strany bez ohledu na názory odborníků.

Seriál by měl být nejen zajímavou podívanou, ale hlavně poučením, jak se člověk při střetu s katastrofou nesmí chovat, protože právě v Černobylu bylo vše špatně a následky byly tak strašné, že se dodnes neví, kolik lidí zemřelo. Lékaři nesměli u mrtvých lidí psát příčinu smrti ozářením.

Seriálové lokality

Některé části seriálu se natáčely přímo v Černobylu, v přístupných zónách. Pro další záběry posloužila identická elektrárna v Litvě.

V seriálu je mnoho postav, které jsou skutečně s reálnou elektrárnou a osudovými dny spojeny – vědci, hasiči, političtí funkcionáři i samotný prezident Michail Gorbačov.

(Michail Gorbačov v jednom rozhovoru uvedl, že likvidace následků jaderné katastrofy už stála přes 18 miliard rublů, což je roční rozpočet Ruska. Náklady se stále zvyšují, protože se o místo havárie starají stovky lidí a je třeba dělat další práce.)

Seriál najdete v současné době na HBO GO, kde můžete využít týdenní zkušební verzi zdarma.