Muž s velkým srdcem: Příběh Rosamunde Pilcher pro romantické duše, které mají rády dobrý konec

Muž s velkým srdcem: Příběh Rosamunde Pilcher pro romantické duše, které mají rády dobrý konec
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Romantické příběhy z pera Rosamunde Pilcher mají jedno společné – líbí se ženám. Kromě příběhu zaujmou divačky také krásné nemovitosti, zpravidla blízko pobřeží, osamělí úspěšní muži s tučným kontem, nádherná auta a krajina jako z ráje. Vše je to sice umělé, ale krásné. Dává to možnost snít.

Příběh je umístěn do malé vesničky, která by si ráda zachovala statut obce. Potřebuje proto sehnat doktora. Stane se jím sympatický Nael, který býval velkou láskou samotné starostky. A jak se ukáže, nejen její srdce propadlo šarmu charismatického muže. V poklidném městečku St.Mark v Cornwallu se chystají na oslavu 500. výročí založení města. Místní starostka Helen Thomsonová, která je zároveň i učitelkou v místní škole, se jen těžce smiřuje s tím, že se z její nádherné obce vytrácí život. Mladí lidé totiž utíkají do měst, kde je život snadnější. 

Mrzí ji, že místní lékař, který již roky přesluhuje, hodlá opravdu odejít do důchodu. Obává se, že do městečka nebude žádný lékař chtít. Brzy však zjistí, že se mýlila. O práci usiluje lékař exotického původu z Londýna. Nael Rayan má perský rodokmen a Helen jeho zájem nese nelibě, protože tohoto muže zná. Byla to její velká studentská láska, jež nedopadla dobře. Jako zamilovaná mladá žena jej totiž přistihla, jak se líbá s jinou ženou. Hrdost jí nedovolila věc řešit jinak než útěkem. Proto se hned po studiích vrátila do svého rodiště a na první velkou lásku se snažila zapomenout.

Doma se potom zasnoubila s místním pastorem a žila obyčejným poklidným životem, ve kterém by ráda pokračovala. Helen je rozhodnutá místního lékaře přesvědčit, aby Naela odmítl. Ten se však rozhodl, že se nenechá nikým ovlivňovat, protože nepřijetí lékaře by znamenalo, že bude opět muset v ordinaci zůstat sám. Nového zájemce tedy přijme a v tichosti se vypaří.

Nael po svém příjezdu nastupuje na jeho místo, do ordinace i domu. Helen nemá žádný vliv na to, aby tomu bylo jinak. Dům, ve kterém ordinace sídlí, patří lordovi Hurrletonovi, jenž Naela přijímá. Netrvá dlouho a Helen a Nael se setkávají tváří v tvář. Vzpomínky na společnou minulost se tak oběma vrací.

I když to Helen zpočátku nechce, velice brzy zjistí, že silné city, které k lékaři kdysi cítila, rozhodně nezmizely. Je tak zmatená, že se rozhodne zrušit zasnoubení s Edwardem. Jak se však ukáže, bylo to nepromyšlené a zbrklé rozhodnutí. Čeká ji totiž nemilé překvapení. V Naelově domě a ordinaci se objevuje jeho manželka Jasemin a malá dívka. Helen je v šoku a nechce mít s Naelem už nic společného.

Nael se jí snaží vysvětlit, že jde pouze o formální sňatek. Jasemin je vdovou po jeho bratrovi –⁠ kdyby si ji nevzal, byly by i s dcerou deportovány ze země. Jasemin to potvrzuje a Helen je zase v klidu. Ve městečku je to však senzace. Místní učitelka a starostka má ženatého milence, což očividně nikomu ze zúčastněných nevadí! 

Jasemin je okouzlující žena a padne do oka jednomu z mužů z místní smetánky. Lord Hurrleton se do Jasemin okamžitě zamiluje a postupně se přestává zabývat svým zdravotním stavem. Je to hypochondr, který si vymýšlením nemocí říká o pozornost. A Jasemin je zřejmě jediná, která si nemyslí, že je to hrozný človek, nicméně jeho citů si nevšimne.  

Helen se zklidnila, ale jen na chvilku. Drama jako z mexické telenovely pokračuje. Do městečka totiž přijíždí Shirin, která, jak se ukáže, je Naelovou další ženou. To už Helen přestává zvládat. Nael jí znovu vysvětluje, že jde jen o formalitu. Shirin se totiž líbí ženy, a to je v jejich kruzích nepřípustné. Aby ji uchránil před zavržením nebo vynuceným sňatkem, vzal si i ji. Helen to přesto nemůže rozdýchat a Naela opouští.  

Jasemin a Shirin jsou z toho nešťastné. Nael je tak hodný! Jen proto, že jim chtěl pomoci, teď přichází o svou životní lásku. Zajdou tedy obě za Helen a přesvědčí ji, aby se stala Naelovou třetí ženou. Nemusí to být oficiální obřad, podle jejich zvyklostí stačí, když se na tom všichni domluví. Helen se převlékne do tradičního oděvu, ale než může ke sňatku dojít, objevují se imigrační úředníci, kteří mají podezření, že Nael a Jasemin jsou manželé jen formálně, a tak Jasemin s dcerou musí do 48 hodin opustit zemi.

A srdceryvný příběh pokračuje.

K vidění 5. dubna ve 20:00 a 8. dubna ve 12:15 na Prima Love.

Zdroje článku:
  • CSFD,
  • autorský text