Vzpomínka na válečné peklo, které vytvořil Francis Coppola: Apokalypsa

Vzpomínka na válečné peklo, které vytvořil Francis Coppola: Apokalypsa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Apokalypsa byl uložený do knihovny amerického kongresu pro svůj kulturní, historický a estetický význam. Je odbornou kritikou i diváky označovaný největším válečným filmem všech dob.

Nápad na scénář

Byl to John Milius, kdo přišel s nápadem napsat scénář inspirovaný knihou Josepha Conrada Srdce temnoty a zasadit děj do vietnamské války. Bývalý vojenský zpravodaj Michael Herr přidal k příběhu komentář.

Coppola z role producenta přešel k režii

Film Apokalypsa (1979) měl původně režírovat George Lucas, jenže válka ve Vietnamu ještě nebyla u konce a studio nedalo k natáčení povolení. Když konečně projekt dostal zelenou, George Lucas už pracoval na jiném projektu, a tak se režie ujal Francis Coppola a začal natáčet snímek, který přinesl nejen odraz vietnamské války, ale především zkoumal lidskou morálku.

Problémy s obsazením

Příběh má poměrně jednoduchou linku. Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka a je proto pověřený důležitým úkolem. Vypraví se do džungle, aby našel a zlikvidoval dezertéra (Marlon Brando), který se usadil u domorodého kmene a vede válku proti všem. Cestou proti proudu Mekongu prožívá kapitán a jeho muži válečné peklo.

Natáčení filmu nebylo vůbec snadné a sám Coppola jej označil za šílené.

První problém nastal v okamžiku, kdy přijel Marlon Brando. Od natáčení Kmotra přibral dalších 40 kg, přijel se zpožděním, opilý a nepřipravený. Ze svého honoráře 3,5 milionu dolarů si řekl o 1 milion dolarů předem. A ještě dělal obtíže a odmítal natáčet s Dennisem Hopperem, který měl problém s drogami.

Martin Sheen, který nahradil v roli kapitána původně obsazeného Harveyho Keitela, utrpěl během natáčení infarkt, což produkce držela v tajnosti, aby filmové studio nepřerušilo natáčení, Za herce zaskočil jeho syn Joe Estevez, který měl podobnou postavu a hlas.

Zvýšení nákladů

Na Filipínách řádil tajfun a zničil filmařům velkou část vybavení. Natáčení se začalo protahovat a náklady rostly. Z 12 milionů to bylo najednou 30 a z 6 týdnů práce se stalo 16.

Americká armáda odmítla filmařům půjčit helikoptéry, tak si je filmaři půjčili od Filipínců. Museli je vždy přemalovat a často jim mizely z natáčení, protože vojáci museli letět zasahovat při potlačení povstání na jihu země.

Coppola prodělal během natáčení epileptickou krizi zaviněnou stresem a vyčerpáním. Nakonec celá úprava filmu trvala přes dva roky, ale dostal řadu prestižních ocenění.

Nikdy předtím se nepodařilo do válečného filmu dostat tolik temnoty a zla, syrovou podobu války a zobrazit, jakým devastujícím způsobem je v takové situaci zasažená lidská mysl.