Pianista: Proč byla autobiografie hlavního hrdiny na dlouhá léta z trhu stažena a kdo byl kapitán Hosenfeld

Pianista: Proč byla autobiografie hlavního hrdiny na dlouhá léta z trhu stažena a kdo byl kapitán Hosenfeld
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh vás zavede do roku 1939 do Varšavy. Židovská komunita je pronásledována německými vojáky a platí pro ni přísná pravidla. Mezi Židy je také hlavní hrdina, pianista Szpilman, který je se svou rodinou uvězněn ve varšavském ghettu. Odtud se mu jako jedinému z rodiny podaří uprchnout a po celou dobu se skrývá za zdmi v opuštěném domě.

Film je inspirován příběhem pianisty Szpilmana a režisérovými zážitky z války

Film popisuje skutečný příběh pianisty Wladislawa Szpilmana. Ten svou autobiografii napsal v roce 1945 a vydal ji pod názvem „Smrt města“. Ovšem brzy kvůli tehdejším autoritám byla kniha stažena. Trnem v oku se stal německý důstojník, jehož chování se nepodobalo chování nelidským Němcům. Kniha vyšla až v roce 1998 v němčině jako "Zázračné přežití", v angličtině pod názvem "Pianista".

Kapitán, jenž Szpilmanovi zachránil život, byl zajat a odvezen do sovětského tábora

Již zmíněný kapitán, jehož chování se naprosto odlišovalo, a kvůli kterému byla autobiografie Szpilmana stažena, se jmenoval Wilhelm Adalbert Hosenfeld. Vzhledem k tomu, že už si jako voják prožil první světovou válku, využil svého postavení a snažil se zachránit co nejvíce Židů a Poláků tím, že je ukrýval. Vzpomínku na něj najdete v Yad Vashem v Jeruzalémě, na památníku obětí a hrdinů holokaustu. Nakonec zemřel v roce 1952 v sovětském zajateckém táboře.

Castingu na hlavní roli v Londýně se zúčastnilo nespočet zájemců

Přes 1400 herců i neherců se ucházelo o roli hlavního hrdiny Wladyslawa Szpilmana, mezi kterými byli jak asiati, tak černoši a ženy. Roli ale nakonec získal Adrien Brody, který režiséra Romana Polanského okouzlil svou rolí ve filmu Aféry s náhrdelníkem.

Adrian Brody se na roli připravil dokonale

Herec Adrian Brody chtěl zahrát svou úlohu ve filmu procítěně. Kvůli tomu se zbavil bytu, prodal auto a rozešel se i se svou dlouholetou přítelkyní. Dokonce kvůli roli musel zhubnout několik kilo, takže po dobu šesti týdnů se živil jen vařenými vejci k snídani, kuřetem k obědu a večeři zakončil rybou a zeleninou.