Eliška a Damián: Na nějakou kritiku neměl tvůrčí tým ani pomyšlení. Zasáhla ho smrt Milana Slepičky

Eliška a Damián: Na nějakou kritiku neměl tvůrčí tým ani pomyšlení. Zasáhla ho smrt Milana Slepičky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Eliška a Damián se po odvysílání prvního dílu dočkal ostré kritiky, která jako mohutná vlna zaplavila sociální sítě. Tým, jenž za výtvorem stojí, se v tu chvíli ale negativními reakcemi nezabýval. Truchlil totiž nad ztrátou herce Milana Slepičky, jenž zemřel náhle ve věku 84 let.

Kýčovitost a lacinost ze seriálu přímo čpí

Televize Prima divákům celé týdny pouštěla ukázky z připravované historické romance Eliška a Damián, čímž samozřejmě vzbudila velká očekávání a nastavila laťku pořádně vysoko. To byla evidentně chyba. Těšili jsme se s vědomím, že něco takového by po všech těch kriminálních seriálech a příbězích z lékařského prostředí mohlo být vítaným zpestřením, zvláště za přítomnosti skvělých herců, jako je Dana Syslová, Milan Šteindler nebo Robert Urban. Jaké však bylo naše zklamání po odvysílání prvního dílu? Obrovské!

Takový názor alespoň sdílí většina diváků na sociálních sítích, kde probírají mizerné herecké výkony, nelichotivé kostýmy, příšerné kulisy a neoriginální příběh snažící se napodobit americkou romantickou komedii Kate a Leopold (2001), jíž ale nesahá ani po kotníky. „Na první pohled ze seriálu čpí kýčovitost a zároveň lacinost. Byť někteří chválí historickou pasáž a její kostýmy, já nad tím jen kroutím hlavou. Celá řada nových pohádek Zdeňka Trošky v tomto bodě obstála mnohem lépe,“ píše se na eXtra.cz.

Tvůrčí tým zasáhla zpráva o smrti Milana Slepičky

Tentýž web uvedl, že záplavu negativních reakcí tvůrčí tým, jenž za seriálem stojí, zpočátku ignoroval, a to z velmi smutného důvodu. Skupina lidí majících na starost seriálové formáty a na kontě úspěšné kousky, jako je Slunečná nebo ZOO, by asi za normálních okolností projevila větší zájem o nápravu škod a zjišťování, co a proč se vlastně nepovedlo. Takové úvahy ale musely jít nutně stranou v důsledku tragické zprávy o náhlém skonu čtyřiaosmdesátiletého Milana Slepičky, jenž v seriálu ZOO ztvárnil dobráckého dědu Josefa Toula. Oblíbený herec menších rolí byl otcem producentky Lenky Hornové, šéfky daného týmu kreativců.

Milan Slepička, první klapka seriálu ZOO
Milan Slepička, první klapka seriálu ZOO | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

„Měli jsme to celý týden dost smuteční, pietní. Rušily se veškeré porady a co vím, tak i na úrovni nejvyššího vedení tvorby seriálů. Lidi se tam stáhli do sebe a opravdu nikdo z nich během týdne ani nezaregistroval, že je někde nějaký odpor vůči Elišce a Damiánovi. Milana jsme měli všichni rádi, sebralo nás to,“ zaznělo ze štábu ZOO.

V těchto dnech se všichni postupně vzpamatovávají z prvotního šoku a začínají si všímat i negativních reakcí k Elišce a Damiánovi. Objevují se tak názory, že to, co scenáristé napíší, může případně zkazit režie, kamera nebo střih. Je to zkrátka o výsledku práce příliš mnoha lidí, které už tvůrčí tým ze své pozice nemůže ovlivnit.

Zdroje článku: