Milan Slepička má narozeniny. Diváci ZOO ho znají jako milovníka zákusků z infocentra

Milan Slepička má narozeniny. Diváci ZOO ho znají jako milovníka zákusků z infocentra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Milan Slepička proslul zejména v oblasti dabingu a v českých seriálech. V poslední době se blýskl např. v Modrém kódu, Slunečné nebo v ZOO. Ve třetím jmenovaném seriálu zastává roli sympatického důchodce, jenž ochotně dojídá staré dobroty.

Hlas Velkého bratra i malého tučňáka

Milan Slepička se narodil 10. ledna 1939 v Pardubicích, letos tak oslaví 84. narozeniny. Filmových rolí na kontě mnoho nemá – tu první a poměrně malou mu v roce 1968 nabídl snímek Bylo čtvrt a bude půl. Následně se objevil ve filmech Krvavý román (1993), Dům poslední radosti (1996), Chytit vítr (2001), Bathory (2008) či nejnověji Bezva zuby na zásnuby (2022).

Seznam seriálů, v nichž účinkoval, je podstatně delší. Dobře znát ho mohou zejména diváci TV Nova a TV Prima. Zahrál si např. v Gymplu s (r)učením omezeným (2013), Doktorech z Počátků (2014/2015), Modrém kódu (2017–2019), Slunečné (2020/2021) a aktuálně též v ZOO (2022).

Vedle televize pracuje pravidelně také pro rozhlas. Těžiště jeho práce nicméně představuje dabing, kde vytvořil pestrou řadu zajímavých rolí. Vyjmenovat všechny filmy, které má v tomto směru na kontě, by vyžadovalo samostatný článek. Zmiňme však alespoň některé z nich. Milan Slepička daboval např. Bartyho Skrka ve filmu Harry Potter a Ohnivý pohár (2005), tučňáka Skippera v Madagaskaru (2005), inspektora Chalmerse a Joea Quimbyho (mimo jiné) v seriálu Simpsonovi ad. Byl také hlasem televizní reality show Big Brother.

Důchodce Toul všechno spase, ale kolegové ho mají rádi

V seriálu ZOO ztvárňuje Milan Slepička důchodce Josefa Toula. Toho si diváci možná vybaví spíše pod přezdívkou „Děda Dojeda“. Bývalý zaměstnanec zahrady si ji vysloužil, protože často dochází do infocentra, kde žebrá o zbytky z místních zásob. Nedojedené chlebíčky a starší zákusky, které si nikdo nekoupil, mu ostatní zaměstnanci ochotně přenechávají. Když někdy náhodou skončí v koši něco, co by se ještě dalo využít, pan Toul se nezdráhá po tom sáhnout a spotřebovat to.

Skromnosti a šetrnosti jej naučila jeho problematická finanční situace, do níž ho uvrhly jeho nenasytné dcery. Ty si tatínka poměrně dlouho pletly s bankomatem. Navštěvovaly ho jedině, když si od něj potřebovaly půjčit, a protože Toul je dobrá duše, nakonec jim vždycky ochotně vyhověl. Nebýt kolegů, kteří se rozhodli učinit tomu přítrž, dcery by nejspíš sedřely otce z kůže. Dnes už si pan Toul uvědomuje, že měl být na své děti přísnější a že ho jen využívaly.

O mnoho více se o jeho životě vypovědět nedá, neboť Děda Dojeda platí v ZOO spíše za vedlejší postavu, která se do děje nijak zvlášť nezapojuje. Slouží prakticky pouze k tomu, aby trochu zpestřila prostor infocentra a občas navázala příjemný rozhovor s některou ze zdejších pracovnic, ať už je to Lenka Hrabalová nebo Eva Uhlířová.

Přejeme panu Milanu Slepičkovi všechno nejlepší k narozeninám, hodně štěstí, zdraví a dalších krásných rolí, ať už na poli dabingu, filmů či seriálů.

Zdroje článku: