Šimon Bilina není jen seriálový herec. Zářil také v muzikálu Branický zázrak

Šimon Bilina není jen seriálový herec. Zářil také v muzikálu Branický zázrak
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohledný, urostlý a tajemný, tak na divačky jistě působí herec Šimon Bilina, jehož znají zejména díky roli Adama Hrušky v seriálu ZOO. Šimon se objevil i v dalších seriálech, např. Odznak Vysočina a Šéfka. Kromě toho však působí v divadle, např. v muzikálu Branický zázrak.

Hvězda seriálů i reklam

Šimon Bilina se narodil 28. července 1995 v Příbrami do rodiny s uměleckými kořeny. Jeden z jeho pradědečků byl dramatik, režisér a zakladatel divadelního spolku. Druhý byl zase skladatelem a hudebníkem. Šimon studoval osmileté gymnázium v Sedlčanech a se spolužáky založil divadelní spolek Zážeh, s nímž dvakrát zvítězil v celostátní divadelní soutěži Jsem lepší než Švejk.

Roku 2020 absolvoval činoherní herectví na JAMU a už během studia hostoval v Národním divadle Brno. V současnosti účinkuje v Městských divadlech pražských (ABC) v představení Vojna a mír režiséra Michala Dočekala, kde ztvárňuje roli poručíka Dolochova. Věnuje se též psaní a režii, skládání písní pro vlastní kapelu a skládání hudby pro divadlo nebo krátké filmy a spoty.

Setkání s herci seriálu ZOO v Krtkově světě. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Výraznější filmové role se mu dostalo ve snímku Lotte am Bauhaus. Následně se objevil v epizodních rolích několika seriálů a ve více než padesáti reklamách.

Mezi zatím největší projekty, jichž se účastnil, patří film General, kde hrál Bohumila Kafku. Přízeň nadšených divaček si získal rolí v rodinném seriálu ZOO televize Prima, objevil se i v kriminálkách (Odznak Vysočina, Šéfka). Zhostil se též dvojrole v muzikálu Jana Svěráka a Tomáše Kluse nazvaném Branický zázrak.

Dvojrole v úspěšném muzikálu

Branický zázrak vypráví příběh písničkáře Pavla Krajíčka (Tomáš Klus), muže ve středním věku, jehož mládí, sláva i radost zmizely neznámo kam. Dokonce se ztratilo i jeho kolo z garáže. Jsou věci, které mu nikdo nevrátí, ale bicykl by snad zpátky dostat mohl. Jelikož policie si neví rady, vydá se Krajíček potrestat loupeživé bezdomovce sám. To se mu nepovede, ale aspoň by mohl získat odpověď na otázku, co mu v životě chybí a proč není šťastný. Stačí strávit úplňkovou noc v čarovném lesíku u ohně ve společnosti bezdomovců. Muzikál kombinuje civilní reálie pražské periferie se vznešenými hudebními tóny a humornou nadsázkou a představuje Šimona Bilinu v dvojroli Rudy a policisty.

TK k muzikálu Branický zázrak v pražském Divadle Na Fidlovačce. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Atraktivní Adam ze ZOO

V seriálu ZOO zastává charismatický herec opačnou úlohu. Minimálně ze začátku zde platil za podivného kriminálníka s pohnutou minulostí. Hraje totiž Adama „Haďáka“ Hrušku, bývalého vojáka a veterána z Afghánistánu, jenž přežil teroristický útok, ale skončil ve vězení. Práci v zoologické zahradě dostal z protekce díky dědovi Josefovi, jenž tu dlouhá léta řediteloval. Adam se uklidil do tichého pavilonu plazů a nejvíc na něm oceňoval, že tam nikdo nezavítá. Bývaly doby, kdy se mladík stranil lidí a štěkal na každého, kdo se pokusil přiblížit. Jeho chladné srdce rozehřála až dobrotivá a naivní Anička (Michaela Pecháčková). Díky její lásce je dnes Haďák úplně jiný člověk, milejší, vstřícnější a také tolerantnější vůči chybám druhých.