Jak vnímal natáčení seriálu Vyprávěj Roman Vojtek, jenž ztvárnil roli zásadového Karla Dvořáka

Jak vnímal natáčení seriálu Vyprávěj Roman Vojtek, jenž ztvárnil roli zásadového Karla Dvořáka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roman Vojtek nebyl v době natáčení seriálu žádnou hereckou hvězdou. Jako většina herců musel na casting, kde si vyslechl známou větu: „My se vám ozveme.“ Byl hodně udivený, když se mu skutečně ozvali. Byla to jeho první hlavní role v televizi. Uvěřil tomu až po prvním natáčecím dnu.

Se svou seriálovou partnerkou, později manželkou Andreou Kerestešovou (nyní Růžičkovou) byli první měsíc hodně nervózní, protože vlastně netušili, co točí. Nakonec si vydobyli možnost jít do střižny, aby se podívali, co se s natočenými záběry děje. A seriál se jim moc líbil.

Po premiéře seriálu se o Vojtkovi psalo, že jde o jeho životní roli. Tenkrát k tomu herec dodal, že to teprve ukáže čas. A vypadá to, že větší a diváky sledovanější televizní roli od té doby neměl, takže to novináři vlastně trefili. V současnosti se Roman Vojtek objevuje v menší roli Viléma Brože v dalším dobovém seriálu Zlatá labuť, ale jde pouze o několikaminutové záběry a už od první epizody je spíše kritizovaný.

V době natáčení seriálu Vyprávěj se herec zmínil, do které doby by se rád vrátil.

Určitě bych se rád podíval třeba do roku 1972. To jsem se narodil. Bylo by zajímavé vidět, jak to tu tenkrát fungovalo. Taky bych se rád podíval třeba do šedesátých let a zažil uvolněnou atmosféru té doby. Docela by mě zajímalo vidět na vlastní oči srpnové události roku 1968, které znám jen zprostředkovaně.

celá seriálová rodinka
celá seriálová rodinka | Zdroj: Dramedy production / © Česká televize

A co má Vojtek společného s Karlem Dvořákem, který je vyloženě technický typ?

Než jsem šel na JAMU, vyučil jsem se v oboru strojírenském. Manuální práce mi jdou poměrně dobře. Umím obsluhovat frézu, soustruh, vrtačku, brusku, umím číst výkresy a vyznal bych se snad i v nějakých strojírenských technologiích. Je to už ale tak dávno, že dnes už bych se tím těžko uživil.

Za jeden z nejsilnějších zážitků považuje seriálovou svatbu. Tu s Andreou absolvovali tajně i v kostele a oddával je skutečný kněz ve vysvěceném kostele. Pravé byly i prstýnky a manželská přísaha. Oba byli hodně vystrašení, jestli po takovém obřadu skutečně nebudou manželé.

Šli jsme si to nechat vysvětlit farářem, ten nás ujistil, že nebudeme svoji, že by v tom musel být záměr a on že má svědomí čisté. Kdo ví?

Zdroje článku:
  • Press kit k seriálu Vyprávěj,
  • Autorský text