Vzpomínáte si na Vojtěcha Bařinku z Ulice, kterého hrál Bořivoj Navrátil?

Vzpomínáte si na Vojtěcha Bařinku z Ulice, kterého hrál Bořivoj Navrátil?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V Ulici se kromě méně známých nebo začínajících herců objevila i celá plejáda populárních a velmi uznávaných hereckých hvězd. K nim bezesporu patřil i Bořivoj Navrátil, který se se svou vrozenou elegancí a nonšalancí zhostil role Vojtěcha Bařinky.

Bořivoj Navrátil za celý svůj život hrál v neskutečném množství filmů a seriálů. Dostal celou řadu ocenění, diváci i filmoví kritici ho milovali a jen těžko bychom hledali roli, v níž by byl špatný. Pokud se rozhodl někde hrát, bylo to jasnou známkou, že tenhle seriál nebo film jistě bude dost dobrý a nebude to pro diváky ztráta času.

Major Bařinka

Herce do nekonečného seriálu určitě nezlákala jen vidina snadného výdělku. V době, kdy v něm začal hrát, se tam už pravidelně objevovalo mnoho jeho kolegů, po jejichž boku natáčel už desítky let. Kromě Hany Maciuchové šlo třeba o Rudolfa Hrušínského, s nimiž ho kromě profese pojilo i silné přátelství. A tak přijal roli kapitána Vojtěcha Bařinky a v roli vojáka začal zase trochu jinak rozviřovat vody Ulice. Jelikož diváci herce dobře znali, neměli proti jeho postavě žádnou výtku, naopak se na něj vždy těšili a oceňovali jeho profesionální výkony.

Konec kvůli rakovině

Natáčení Navrátila bavilo, rád se potkával se svými známými, role pro něj byla jako ušitá. Jenže pak přišel zvrat v jeho osobním životě – lékaři mu diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. Bořivoj Navrátil byl velký bojovník, a tak se nemoci nehodlal jen tak vzdát. Od počátku se rozhodl podstupovat léčbu, chodil na chemoterapie, a kromě toho také dál natáčel. A nejen Ulici. I když už byl nemocný, rozhodl se natočit filmovou komedii Školní výlet, která se tak stala jeho posledním počinem. Ostatně, i v Ulici hrál, dokud to ještě zvládal. Ale pak už to nešlo, a tak se s Vojtěchem Bařinkou museli diváci rozloučit.

Smutek diváků

I když všichni tušili, že Navrátil svůj boj nakonec nevyhraje, stále mu drželi pěsti. Bohužel, ve věku 78 let své nemoci podlehl a zemřel 31. října 2011. Smutná zpráva velmi zasáhla nejen diváky, ale i jeho kolegy. Sám Navrátil se ale do posledních dní snažil být pozitivní a mluvit jen o tom hezkém, co zažil.

Právě nemoc ho přivedla k tomu, že napsal a pouhý rok před svým skonem vydal knihu memoárů, z níž přímo čiší jeho optimistický pohled na život. Je to moc hezké čtení nejen o jeho osobním životě, ale i o jeho hereckých zkušenostech. I když všechny po jeho skonu zalil smutek a vzpomínáme na něj dodnes s nostalgií, tak jisté je, že nám toho po sobě Bořivoj Navrátil zanechal mnoho a neustále si ho díky vysílaným filmům a seriálům připomínáme.

Jeho filmografie je neskutečně dlouhá, navíc působil i v dabingu, takže jeho hlas slyšíme z obrazovek skoro denně. Spolupracoval také s rozhlasem a nahrávky her a pořadů jsou dodnes dohledatelné v rozhlasových archivech. Pro své věrné fanoušky Navrátil žije dál a nadále nám dělá radost a zahání naše chmury.

Zdroje článku: