Seriál Holky za mřížemi: Víte, kdo je skutečná holka v oranžovém mundúru Piper Kerman?

Seriál Holky za mřížemi: Víte, kdo je skutečná holka v oranžovém mundúru Piper Kerman?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Orange is the New Black zaslouženě patří k vysoce úspěšným projektům Netflixu. Víte ale, jaký byl skutečný příběh ústřední holky za mřížemi, která o své zkušenosti napsala knihu?

Kdo je Piper Kerman

V Česku začala v létě vysílat seriál pod názvem Holky za mřížemi televizní stanice Prima Cool. Dramatický seriál sleduje osud hlavní hrdinky, dívky z dobře situované rodiny, která skončí za mřížemi pro dávný pokus převést přes hranice peníze z pašování drog.

Seriál byl natočen podle skutečného životního osudu Piper Kerman. Ta se narodila do bostonské rodiny právníků a lékařů. Mohla by mít dokonalý život, v němž nechybí kromě milující rodiny také kariéra a báječný přítel.

Zákon však tuto idylu překazí a Piper vyměří patnáctiměsíční trest, z něhož si nakonec odpykala 13 měsíců ve věznici. V té se vězenkyně najednou stává pouhým číslem a musí si najít svoje místo na slunci v prostředí, na které absolutně nebyla připravena. Své zážitky z ženské věznice zpracovala Piper do stejnojmenné knihy.

Jaká je její kniha

Ta rozhodně neoplývá přehnanou dramatičností, ani si neklade ambice být šokující. Líčí zkrátka běžný život za mřížemi, může-li takový život v tomto prostředí být. Nejvíc šokující je tak na ní především to, že je absolutně pravdivá.

Kniha tak nabízí zajímavý vhled do amerického soudnictví a nevyhýbá se ani jeho kritice. Sama Piper Kerman ostatně stále za zlepšení poměrů aktivně bojuje. Zároveň bojuje s předsudky, neboť většina z nás má do určité míry zkreslený náhled na život za mřížemi, který známe pouze z televizní obrazovky.

Ostatně i tvůrci seriálové adaptace posunuli celý děj více do zábavné roviny a Holky za mřížemi tak oplývají dávkou humoru i napětí. Jen volně se také scénáristický tým inspiroval při vykreslování seriálové Alex, která sehrála v životě Piper zásadní úlohu.

Dnes autorka žije v Ohiu, kde se věnuje práci v neziskových organizacích a vyučuje tvůrčí psaní. Také pořádá přednášky pro studenty. Aktuálně je vdaná a bezdětná.