Jitka Smutná z Ulice: Ráda rybaří a životem jí provází zamilovanost

Jitka Smutná z Ulice: Ráda rybaří a životem jí provází zamilovanost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Život herečky Jitky Smutné, známé nejen z Ulice, je pestrý umělecky i osobně. Často hrála pečující osoby, maminky a babičky – možná i proto, že po narození druhého dítěte hodně přibrala. Tenkrát se ten, kdo měl kila navíc, do rolí babiček nebo případně i drben náramně hodil.

Při natáčení Velkého sedla si odskočila na ryby

Moderátor René Kekely si před časem pozval do talk show Face To Face herečku Jitku Smutnou, kterou si prý pamatuje nejvíce z Velkého sedla (1986). Bylo jí tehdy osmatřicet a potkala ji, jak říká, hezká role s dobrými kolegy, navíc u přehrady, což jako vášnivá rybářka ocenila. O pauzách si mohla vzít prut a chytat z mola okounky.

V devítidílném seriálu se sešla řada význačných osobností, včetně Vítězslava Jandáka, Ivana Vyskočila a Pavla Nového. „S Pavlem jsme se strašně spřátelili. S Víťou Jandákem to bylo složité. Byli jsme trošku jako pes a kočka. V soukromí jsme se pohádali o nějaké věci okamžitě, během pěti minut.“

V zamilovanosti věk nehraje roli

Před lety přišla Jitka Smutná se zásadním prohlášením, které vyvolalo překvapení a šok, ale i potlesk. Udělala svůj osobní coming out, kvůli čemuž si užila perné chvíle s bulvárem. Následně nastoupila do seriálu Ulice, kde se její život svým způsobem zhmotnil v roli Marie. „Přijít v pozdním věku na to, že můžete milovat nejen muže, ale i ženy, a že je to pro vás momentálně nejsilnější pocit, je těžké. Nikomu to nedoporučuji zkoušet jen tak. Musíte k tomu mít opravdu velké důvody. Ale pro váš vnitřní svět to určitě nebude rozvratné. Naopak to pomůže. Lidé, kteří vás mají rádi, to nakonec skousnou. Nesmí se na ně ale tlačit.

V Ulici se Marie (Jitka Smutná) a Jolana (Miluše Šplechtová) vzaly.
V Ulici se Marie (Jitka Smutná) a Jolana (Miluše Šplechtová) vzaly. | Zdroj: TV Nova

Jak diváci Ulice reagovali na její dějovou linku s přítelkyní Jolanou (Miluše Šplechtová), Jitka Smutná vlastně přesně neví. Nebyl to její příběh ani její návrh, ale říkala si, že v jednadvacátém století – a také v tomto nekonečném seriálu ze života – by se o daném tématu mělo mluvit.

Herečka na otázku moderátora zároveň přiznala, že je zamilovaná. Myslí si ale, že zamilovanost ji provází celým životem. Pořád ještě píše zamilované písničky a básně. Věk v tom podle ní nehraje roli.

V pohádce lezla vlkovi z břicha – celá od slizu

Jitčiným bratrem je známý kameraman Vladimír Smutný, který má asi osm Českých lvů. Točili společně filmy Výchova dívek v Čechách (1997) a Tři bratři (2014). Bratr je o deset let starší, takže Jitku vnímá pořád jako tu mladší ségru. Jsou určitě rádi, že mohou na něčem spolupracovat, ale nijak zvlášť se to do procesu natáčení nepromítá.

„Bratr je velký profesionál a udělá všechno pro to, aby záběr byl výborný. Když jsme točili Tři bratry, lezla jsem vlkovi z břicha jako babička. Potřeli nás strašným slizem, který z nás opravdu kapal. Je pravděpodobné, že by se ve vlčích útrobách něco takového vyskytovalo, ale nikdy jsem to v pohádce na vlastní oči neviděla, kdežto Vláďa ano. Moji vnuci se na tuhle část nedívají, protože se hrozně bojí toho vlka.“

Zdroj článku: