Marta Sládečková slaví narozeniny. V Ulici hrála svéráznou slovenskou tetu

Marta Sládečková slaví narozeniny. V Ulici hrála svéráznou slovenskou tetu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená slovenská herečka, známá např. ze seriálů Vyprávěj nebo Susedia, dnes slaví 65. narozeniny. Diváci TV Nova si Martu Sládečkovou mohou pamatovat také jako svéráznou Lubicu, tetu Kataríny z Ulice. Přijela, aby neteři pomohla v práci, ale měla sklony plést se jí do života.

Herečka spojovaná hlavně s komediemi

Marta Sládečková se narodila 27. ledna 1958 v Trenčíně. Odmaturovala na gymnáziu, a přestože měla v plánu studovat chemii, za přispění spolužáka se nakonec vydala jiným směrem a vystudovala herectví na Divadelní fakultě VŠMU v Bratislavě. Kariéru zahájila v Divadle SNP v Martině.

Zahrála si nejen v řadě slovenských inscenací, ale i ve spoustě filmů a seriálů, přičemž čeští diváci si ji nejspíše vybaví ze snímku Dva lidi v ZOO (1989), pohádky Král sokolů (2000), z filmu Příběhy obyčejného šílenství (2005) nebo ze seriálů Konec velkých prázdnin (1994) a Vyprávěj (2009). V poslední době už ve filmech moc nehraje, jen v roce 2020 se objevila v komedii Horná Dolná v karanténe, jež navázala na oblíbený slovenský seriál Horná Dolná. Jak určitě víte, podobný projekt si během pandemie koronaviru pro diváky připravil také český seriál Ulice, v němž se i pro Martu Sládečkovou našlo jedno místečko…

Marta Sládečková uprostřed, poslední klapka seriálu Vyprávěj. Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Hodná, ale otravná teta, co ví všechno nejlíp

V Ulici se ale Marta Sládečková na rozdíl od mnoha jiných herců dlouho neohřála. Střihla si zde vedlejší roličku razantní tety Lubice Martinákové ze Slovenska, jíž rozhodně nechyběla kuráž, paličatost ani temperament. Do Prahy přijela, aby pomohla s rodinnou prádelnou přepracované neteři Kataríně (Janka Kovalčíková), která otěhotněla s Matějem Jordánem (Jakub Štáfek).

Lubica byla zároveň dívčinou kmotrou a kdysi dávno se zamilovala do jejího otce Václava. Ačkoli to se svými blízkými vždycky myslela dobře, dokázala být někdy až příliš rázná. Navíc měla potřebu do všeho strkat nos a o všem rozhodovat, což se Kataríně i Václavovi poměrně rychle zprotivilo. Trnem v oku Lubici byla Vlaďka (Alena Mihulová), maminka Matějova švagra, která se do rodinných záležitostí také pletla čím dál častěji. Když se pak Matěj s Katarínou odstěhovali do zahraničí a zmizeli ze seriálu, nebyl vlastně důvod, aby v něm nadále zůstávali Václav s Lubicou.

Hraje, tančí a má ráda Dědictví s Bohušem

Jako Lubica možná v Ulici každému nesedla, ale Marta samotná je sympatická dáma, která se nepřestává usmívat a šíří kolem sebe pozitivní energii. Ačkoli je pravda, že během karantény jí zrovna do zpěvu nebylo. První týden ani nevycházela z bytu. Později se osmělila maximálně do potravin nebo lékárny. Jakmile se opatření jen trochu uvolnila a na ulici se objevil někdo bez roušky, hned mu vyčinila. Nescházela se tenkrát ani s kamarádkami. Ale v těch těžkých časech jsme měli nahnáno všichni, pravda?

Asi byste to do Marty neřekli, ale mezi její oblíbené filmy patří romantická komedie Deník Bridget Jonesové (2001) a zároveň staré dobré Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992). Kromě toho ráda čte a díky soutěži Let's Dance se naučila nejen valčík.

Přejeme Martě Sládečkové k dnešním narozeninám jen to nejlepší.