Stanislava Jachnická: Denisa Mastná z Ulice a dvorní dabérka Lisy Kudrow

Stanislava Jachnická: Denisa Mastná z Ulice a dvorní dabérka Lisy Kudrow
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Denisa byla ženou Radka Mastného a nevěrami svého manžela se rozhodně nenechala zlomit. Tahle sebevědomá a sympatická dáma by se do Ulice měla vrátit. Její představitelku si diváci seriálu oblíbili. Známá je ale také coby dabérka svérázné Phoebe z amerického sitcomu Přátelé.

Zavzpomínejme si na Denisu Mastnou z Ulice

Denisa Mastná byla manželkou Radka Mastného (Pavel Novotný), jenž kvůli ní odešel od rodiny. Žena, která byla na radnici vždycky pravou rukou starostů, patřila v seriálu mezi oblíbené postavy. I její představitelka, Stanislava Jachnická, byla fanouškům Ulice sympatická. S jejím seriálovým příběhem se totiž mnoho divaček mohlo ztotožnit. Koneckonců se zamilovala do muže, od něhož očekávala plnohodnotný vztah plný lásky a porozumění, ale nakonec se hořce zklamala.

Zjistila, že nemůže mít děti a že Radek, který měl z předchozího vztahu dceru Gábinu (Aneta Krejčíková), by stejně žádné další potomky nechtěl. Brzy manželovi přišla i na nevěry, ale nehroutila se z toho. Naopak se naučila být tvrdá a sebevědomá, navíc dobře věděla, co na Radka platilo. Za všech okolností si dokázala poradit – a s noblesou. Před svými problémy nikdy neuhýbala, což byl další důvod, proč ji měly divačky Ulice rády. Časem se na radnici stala jedinou oporou starosty Lumíra Nykla (Václav Svoboda), k němuž si vytvořila přátelský, ale profesionální vztah.

Přátelství s Miriam Chytilovou začalo dabingem Přátel

Ulice není jediným seriálem, z něhož můžete Stanislavu Jachnickou znát. V poslední době si zahrála např. v úspěšném seriálu Chlap (2022), v kriminálním seriálu Policie Modrava (2019, 2022) nebo v romantickém seriálu O mě se neboj (2022). Objevila se rovněž v několika televizních filmech a pohádkách. Jednu z hlavních rolí vytvořila v tragikomedii Postel (1998).

Hojně se věnuje dabingu. Poté, co začala dabovat ztřeštěnou Phoebe v kultovním americkém seriálu Přátelé, stala se hlavní dabérkou herečky Lisy Kudrow, např. ve filmech Dívka ve vlaku (2016), Hotel pro psy (2009), Šťastná čísla (2002), Přeber si to (1999) a v řadě dalších.

Stanislava Jachnická dabovala Lisu Kudrow nejen v Přátelích.
Stanislava Jachnická dabovala Lisu Kudrow nejen v Přátelích. | Zdroj: TV Nova

Právě při práci na Přátelích se Stanislavě Jachnické dostalo neopakovatelné šance si v roli bezprostřední Phoebe zazpívat. „To prostě probíhalo tak, že písnička byla v originále. Režisér řekl, ať najdou někoho na dabing, kdo umí hrát na kytaru. Pak přivedli kolegu, ten zahrál nějaké akordy. Mně dali text a řekli, ať to tam nějak zazpívám.“

Společně s Miriam Chytilovou, která v Přátelích propůjčila hlas Rachel, se Stanislava Jachnická nedávno objevila v Show Jana Krause. Tyhle dvě herečky a zkušené dabérky se spřátelily, podobně jako Rachel a Phoebe, a dodnes spolu rády tráví čas. Dokonce mají i společný profil na Instagramu. Jejich původním záměrem bylo dávat tam scénky z dabingu, a tak s nadsázkou nabídnout malý dabingový kurz o tom, jak se dabing tvoří, co je na něm dobře a co špatně. Zmíněné scénky zamýšlejí převést do divadelní podoby, s níž chtějí jezdit po republice.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 31, 34. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • Tisková zpráva FTV Prima,
  • ČSFD.cz