Zpátky do minulosti s Ulicí: Zuzana Hrubá se z feťačky proměnila v nemocnou, ale spokojenou ženu

Zpátky do minulosti s Ulicí: Zuzana Hrubá se z feťačky proměnila v nemocnou, ale spokojenou ženu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kvůli tomu, jakou roli herečka Šárka Ullrichová sehrála v Ulici, na ni v metru plivali důchodci, neschopní oddělit ji od seriálové postavy. Představovala tenkrát Zuzanu Hrubou, která začínala jako naprosto odporná feťačka, co se zajímá víc o drogy než o vlastního synka Františka.

Začala jako nejubožejší troska, ale skončila šťastně

Zuzanin příběh je neodmyslitelně spjat s Bedřichovým (Adrian Jastraban), který začal, když se muž odsouzený za neúmyslné zabití dostal po třech letech z vězení. Během rvačky bránil právě svou tehdejší přítelkyni Zuzanu. Druhý z účastníků potyčky na následky zranění zemřel. Ačkoli Bedřich viděl Zuzanu naposledy u soudu, nepřestal ji milovat a po propuštění ji vyhledal. Dveře jejího bytu mu otevřel malý František (Matyáš Valenta), nepochybně proto, že matka toho nebyla schopná kvůli závislosti na drogách.

V nejhorších fázích života byla jen kost a kůže s jizvami po vpichování drog. Připomínala živoucí mrtvolu. Narození syna pro ni nepředstavovalo dostatečný impulz, aby s tím svinstvem skoncovala. Když se chlapec narodil, byl zdravý, avšak o mnoho let později se u něj objevila epilepsie. Nebyl Bedřichův, ale ten ho měl přesto rád jako vlastního. Možná i kvůli němu tenkrát vše nekriticky přehlížel.

„Pomohl jsem Zuzaně i s penězi, jejím synem a koupil jí prsten. To, že skončil v zastavárně, jsem se dozvěděl až později. Potřebovala peníze na fet. Začal jsem hlídat Františka, protože ten jeho kukuč mi okamžitě přirostl k srdci Já Zuzaně věřil, a ona mě vodila za nos, její závislost byla silnější než jakákoliv pravda. Po všech zoufalých pokusech udělat z nás rodinu a ze Zuzany vyléčenou ženskou jsem to vzdal.“ (My z Ulice, str. 37)

Nepolepšitelná feťačka pak na čas zmizela a František musel do dětského domova, kde se seznámil s Emičkou (Anna-Marie Valentová). Bedřich se sblížil s Aničkou (Ljuba Krbová), zamiloval se do ní a požádal ji o ruku, načež si vzali Františka do péče. Ema k nim přibyla záhy.

Když se Zuzana vrátila, zjistila, že je HIV pozitivní. Snažila se dát svůj zpackaný život dohromady a s pomocí odborníků i Liškových se jí to podařilo. Dokonce našla osudovou lásku v podobě Maxe Nekonečného (Filip Richtermoc), s nímž se odstěhovala do Francie.

Šárka Ullrichová, TK slevového portálu pepa.cz
Šárka Ullrichová, TK slevového portálu pepa.cz | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Na představitelku Zuzany plivali důchodci

„Zuzana neměla mít v seriálu nijak rozsáhlou roli, měla vlastně jenom přivést Františka, který potom zůstane s Bedřichem a Ančou. Nějak jsem nejspíš namotivovala scenáristy, kteří pak mou roli začali víc a víc rozepisovat,“ řekla o své postavě herečka Šárka Ullrichová. „Pro mě bylo výzvou Zuzanu a její chování před lidmi obhájit Když se člověk narodí, je čistý, až v průběhu života se zaneřáďujeme různými křivdami a vším, co nám život přichystá. Většina takových lidí jako je ona, není zlých jen tak z podstaty, jsou prostě hrozně bolaví a kopou okolo sebe. Snažila jsem se Zuzanu obhájit taky proto, aby na mě v metru už neplivali důchodci, jak tomu skutečně ze začátku bylo. Někteří lidé zkrátka nebyli schopni mě od postavy oddělit… Musím říct, že mi tahle role hodně přirostla k srdci.“ (My z Ulice, str. 43)

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.