Black Mirror: Příběhy, které se již staly skutečností

Black Mirror: Příběhy, které se již staly skutečností
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dystopický seriál, který varuje před realitou, která nás všechny čeká, pokud nepolevíme na integraci technologií do našich životů. Některé z těchto predikcí už skutečně vyšly. Nechcete to slyšet, ale ano, byl to i ten s prasetem.

Přijdu hned / Be Right Back

Díky nové službě může Martha přivést svého zesnulého milence Ashe zpět k životu. Ne však doslova, ale prostřednictvím robota, který bude naprogramován pomocí Ashovy komunikace na sociálních sítích. Že to nepřinese nic dobrého, to je nám všem předem jasné. Hned tři roky po premiéře epizody přišla Ruska Eugenia Kuyda s technologií, která by ji znovu zprostředkovala komunikaci s jejím blízkým přítelem Romanem Mazurenkem, který zemřel při tragické nehodě. Jak jinak než díky jejich konverzacím na sociálních sítích. Skutečně vytvořila bota, se kterým lze vést stejný dialog, jaký by vedla s Romanem. 

Medvídek Waldo / The Waldo Moment

Je vám zrzavá ofina medvídka Waldo na plakátu této epizody povědomá? Možná vám něco připomíná samotný příběh. Jamie Salter stojí za komediální postavou, která je pověřena pomoci liberální straně s volební kampaní. To dělá velmi svérázným způsobem, sarkasmus a zesměšňování strhne davy. Modrý medvídek, bez servítek a s obrovskou mocí v rukou, brzy začne překračovat hranice. 

Národní hymna / The National Anthem 

Možná, že jste se seriálem sekli již při prvním dílu. Pochopitelně, hned na poprvé přišel s náloží pouze pro silné žaludky, která je ještě o to děsivější, protože je naprosto reálná již v současné době. Komunikační média jsou silnou zbraní, na což se seriál hned několikrát snažil upozornit. Co se týče konkrétně incidentu s prasetem, před pár lety se vynořila informace, která s podobným aktem spojovala někdejšího britského premiéra Davida Camerona. Údajně k tomu mělo dojít na počátku jeho studia na Oxfordské univerzitě, jako součást přijímacího rituálu do společnosti Pierse Gavestona. Cameron tuto informaci však nikdy nepotvrdil. 

Sklapni a tancuj / Shut Up and Dance

Další díl vztahující se k nebezpečí kyberšikany ukazuje, co může následovat poté, co hacker získá záznam vaší webcamery. Pokud má v rukou kompromitující materiál, může vás libovolně vydírat. V seriálu se to stalo náctiletému chlapci, v realitě se to může stát komukoli z nás. 

DJ na odstřel / Hang the DJ 

Možná jste si na tuhle epizodu vzpomněli, když jste v televizi zahlédli nový pořad Svatba na první pohled. I tam se skupina vědců snaží dát dohromady perfektní pár. Tím to ale nekončí. V současné době již existuje několik seznamovacích webů, na kterých je uživateli přidělen partner na základě speciálního algoritmu, jež vyhledává ideální shodu. Není důvod, proč aplikace nezdokonalit až na úroveň virtuální reality.