Záhadná smrt Ivana Luťanského nedá dodnes jeho rodině spát. Co šokovalo matku v synově rakvi?

Záhadná smrt Ivana Luťanského nedá dodnes jeho rodině spát. Co šokovalo matku v synově rakvi?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec Ivan Luťanský zemřel ve třiceti letech během exotické dovolené ve Vietnamu v roce 1983. Příbuzní dostali uzavřenou rakev. Když navzdory zákazu rakev otevřeli, bylo to jako z hororu. Jedno bylo jisté, herec nezemřel v důsledku autonehody, jak tvrdila zpráva.

Okouzlující darebák, ze kterého vyrostl nadaný a úspěšný herec a milovník žen

Z průměrného žáka vyrostl urostlý a všestranný sportovec, vášnivý kutil a milovník všeho, co souviselo se zbraněmi. Jeho vrstevníci sbírali plakáty hudebních skupin a gramofonové desky, on měl už v patnácti letech sbírku kuriozit z války, dýk, uniforem a vojenské výzbroje. Jako člen Svazarmu nacvičoval střelbu z krátké zbraně.

I přes trochu divokou povahu se dostal na DAMU, kde měl za spolužačku například Simonu Stašovou. Byl hodně talentovaný, tajemný, chytrý, urostlý a jeho blond vlasy a modré oči mu otevíraly dveře. Byl veselý a rád cestoval, což bylo v té době komplikované. Přes karate si našel cestu k buddhismu a zájem o východní kultury.

Přestože by nejraději hrál postavy, jako byl tehdejší svalnatý idol Rambo, dokázal ztvárnit i neodolatelné a romantické prince v pohádkách (O Ptáku Ohniváku, Třeboňská pohádka, Jak se peče štěstí). Po studiu se dobře zapsal v trilogii z pravěku v roli Kama (Na veliké řece, Osada havranů, Volání rodu). Měl velký úspěch i v divadle a štěstí na velké a slavné role, jako je Hamlet. Zdálo se, že ho čeká úspěšný a naplněný život.

Využil příležitost odjet na dovolenou snů

Odvěká touha ho lákala navštívit země, kde by mohl na vlastní kůži pocítit sílu buddhismu a jeho vysněnou zemí byl Tibet. Jenže tam se z tehdejšího komunistického Československa dostat neuměl. Když dostal nabídku vycestovat jako zpravodaj ČST do Vietnamu, hned po ní skočil. A právě v ten okamžik se jeho osud zpečetil.

Za tři týdny od odletu dostala rodina herce Luťanského zprávu, že zemřel na následky zranění při autonehodě.

Jedna velká záhada za druhou

A na povrch vyplouvala jedna záhada za druhou. Jak bylo možné, že soukromá cesta, kterou by si běžným způsobem člověk vyřizoval týdny s řadou překážek, byla najednou zprostředkovaná zaměstnancem Národního divadla (a spolupracovníka Státní bezpečnosti) ze dne na den? A proč Ivana varoval před cestou otec a kladl mu na srdce, aby si dal pozor? Souvisela s jeho smrtí přítomnost konfidenta Státní bezpečnosti na místě, kde došlo k tragédii?

Stovky otázek si kladla rodina zemřelého herce. Starší Ivanův bratr Štěpán nikdy neuvěřil, že by šlo o dopravní nehodu. V celé smrti bratra bylo mnoho nejasností. Podezřelé bylo i to, že úřady odmítaly rodině ukázat tělo v rakvi. Proč?

To pochopili příbuzní v okamžiku, kdy se tajně k ostatkům syna dostali na pitevně. Jeho matka Marie Luťanská pro Reflex uvedla:

„Musela jsem to udělat, nemohla jsem žít s pocitem, že jsem nepochovala vlastní dítě. Měla bych dojem, že někde žije a trápí se. Musela jsem ho vidět.“

Jenže hrůzu, kterou příbuzní objevili v rakvi, už nikdy z paměti nevymazali. Ivan měl rituálně pomalovaný obličej a v hlavě díru po kulce. V těle nebyly vnitřnosti, chyběl mozek. Rodina se domáhala vysvětlení. K dispozici byly tři zprávy o nehodě a ty se lišily jak dnem úmrtí, tak místem nehody. Údajně šlo o administrativní chybu. Nikdo doma ani ve Vietnamu se už případem nechtěl zabývat. Zpravodaj televize v Hanoji se od výpravy odpojil den před údajnou nehodou.

Na místě měl být jeho bratr, který se s rodinou pozůstalých sešel až po třech letech a jen jim odříkal oficiální verzi události. Na místě byl i muž, který vše fotil, ale ten z nějakého důvodu materiál vyhodil. Jedna z teorií hovořila o tom, že v místě, kde se Luťanský nacházel, probíhala v té době ozbrojená loupež. Mohl se jako urostlý muž se znalostí bojových umění připlést do nějaké šarvátky? Nebo se stal pro někoho nepohodlným?  

Ani synovec, který se po více než třiceti letech vydal do Vietnamu po stopách svého strýce, nic nového nepřivezl. Vyrůstal v rodině, kde byla stále ve vzduchu tajemná smrt jeho příbuzného, a tak chtěl celou věc už konečně uzavřít. Ale ani on se ničeho nedopátral a jen zjistil, že byl po celou dobu pobytu pod dozorem agentů tamní tajné služby.

Jediná věc, která rodině zůstala jako němý svědek, je Ivanův klobouk, který byl v místě za uchem ožehnutý.

Ivana Luťanského si můžete v současné době připomenout v malé roli v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, kde si zahrál hotelového číšníka.

Zdroje článku: