Zpátky do minulosti s Ulicí: Román Můj život s Králem sekretářky Zdeny Čisté vyšel i ve skutečnosti

Zpátky do minulosti s Ulicí: Román Můj život s Králem sekretářky Zdeny Čisté vyšel i ve skutečnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na samém začátku seriálu Ulice stálo Království hraček, v němž společně vládli Václav a Marie Královi. Jejich manželství bylo většinou šťastné, ale neobešlo se bez karambolů. Marie podvedla Václava se svým lékařem. Václav byl zase idolem zamilované Zdeny, která o něm napsala knihu.

Tohle byli Václav a Marie Královi

Království hraček znamenalo pro svého majitele Václava (Radoslav Brzobohatý) druhou rodinu. Manželka Marie (Alena Vránová) na firmu trochu žárlila, protože Václav veškerou pozornost upíral právě na chod podniku, výrobu hraček a blaho zaměstnanců. Přesto se milovaného království vzdal a rozhodl se jít do důchodu, aby mohl být s těžce nemocnou manželkou doma. Občas ale do firmy tajně utíkal „na kontrolu“. Žezlo předal Báře Jordánové (Tereza Brodská) jakožto nové ředitelce a také schopnému Petru Boháčovi (Pavel Kříž). Báru a její děti měla Marie vždycky moc ráda, zřejmě i proto, že sama se mámou nikdy nestala.

Alena Vránová, ceny Thálie za rok 2016
Alena Vránová, ceny Thálie za rok 2016 | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Marie měla milence, Václav tajnou ctitelku

S Václavem se hádali jen málo, nejvíc kvůli operaci mozku, na kterou Marie ze strachu z následků odmítala jít. Jednoho dne během žehlení dostala křeč, jež jí znehybnila tělo. Mohla jen bezmocně přihlížet, jak se bytem šíří oheň. Naštěstí se ho podařilo včas uhasit, ale Marie tenkrát pochopila, že bez operace může být nebezpečná svému okolí, a tak ji podstoupila.

Zachránilo to život nejen jí, ale svým způsobem i Václavovi, s nímž překonala řadu překážek. Jejich vztah samozřejmě nebyl vždy bezstarostný a sluncem zalitý. Objevily se v něm také četné mráčky, např. tehdy, když se Václav dozvěděl o Mariině vztahu s rodinným kamarádem a lékařem Slámou, s nímž dokonce otěhotněla, ale šla na potrat. Trvalo dlouho, než jí Václav odpustil.

Radoslav Brzobohatý, ceny TýTý
Radoslav Brzobohatý, ceny TýTý | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Sám měl přitom máslo na hlavě. Přibližně pětadvacet let zpátky, během služební cesty na Moravu, se pravděpodobně sblížil se sekretářkou Zdenou Čistou (Jana Švandová). Ať už se mezi nimi tenkrát přihodilo cokoli, Zdena jej celé dlouhé roky tajně milovala. O vysněném životě po jeho boku dokonce napsala knížku Můj život s Králem. Když se to dozvěděla Marie, pochopitelně z toho měla smíšené pocity. Nakonec však Zdeňce pomohla knihu vydat.

Můj život s Králem opravdu vyšel knižně

Když tvůrci Ulice chystali Zdenčin příběh pro seriál, napadlo je, že by současně s tím mohli vypustit do světa skutečnou knížku. Volné převyprávění jejího deníku, kterého se jako spoluautorka ujala Lenka Hornová, vyšlo pod názvem Můj život s Králem: Román z Ulice roku 2006 v nakladatelství XYZ.

Hrdinkou románu je dvaadvacetiletá studentka vysoké školy, jejíž život obrátí vzhůru nohama ztráta otce, který kvůli dluhům spáchá sebevraždu. Dosud bezstarostná dívka, zvyklá na existenci v přepychu a pohodlí, se náhle musí vyrovnat se smrtí rodiče a začít sama od nuly. V novém šéfovi, Václavu Královi, brzy pozná muže svých snů. Naneštěstí je zadaný. Dokáže Zdena o svou lásku zabojovat, nebo jí z ní nezůstane nic než krásná vzpomínka na jedinou romantickou noc v šumavských kopcích?

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 25. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • Databáze knih