Království hraček z Ulice–⁠ vzpomínáte si ještě na něj?

Království hraček z Ulice–⁠ vzpomínáte si ještě na něj?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Budete muset sáhnout hluboko do paměti, až do samých začátků Ulice, kdy zde nestávalo Vendulino útulné bistro, nýbrž firma na výrobu dřevěných hraček. Té vládl majitel Václav Král, jenž ale pod vlivem vážné nemoci přepsal společnost na ambiciózního Stárka.

Kdysi dávno stávala v jedné pražské čtvrti jedna firma…

Na samém počátku seriálu stávala v Ulici firma na výrobu krásných dřevěných hraček, jíž se podle jména zakladatele a dlouholetého ředitele Václava Krále (Radoslav Brzobohatý) přezdívalo Království hraček. Zde byli mimo jiné zaměstnáni Anička a Bedřich, Jaroslav Hejl, Růžena Habartová nebo Zdena Čistá.

Už v roce 2005, kdy se Ulice začala vysílat, odešel pan Král do důchodu a řízením společnosti pověřil Báru Jordánovou (Tereza Brodská) a Petra Boháče (Pavel Kříž). O dům, v němž firma sídlí, se Král dlouhá léta přel se Stanislavem Nyklem (Bronislav Poloczek). Nyklovi byli v té době majiteli večerky. Obě rodiny se stačily usmířit předtím, než pan Nykl o rok později zemřel na infarkt.

Stárek všechno změnil! Místo hraček se začalo vyrábět pečivo

Vdova Vilma (Jaroslava Obermaierová) nadále vedla večerku, ovšem jen do doby, než do jejího života vstoupil lázeňský švihák a protřelý podnikatel z Děčína, Miloslav Stárek (Stanislav Zindulka). Ten svým šarmem dokázal paní Nyklovou pobláznit natolik, že si ho v černu 2008 vzala. Teprve potom se začal pěkně vybarvovat. Projevil zájem o byt i společnost pana Krále a byl ochoten udělat prakticky cokoliv, aby obojí získal.

Král v oné době trpěl Alzheimerovou chorobou, a nakonec podlehl nátlaku a přepsal dům i s firmou na Stárka, jenž slíbil, že Království hraček zachová. Bohužel nemluvil pravdu. Na místě zřídil pekařství, jež s ohledem na Lumíra (Václav Svoboda) nazval „Stárek a syn“. Stávajícím zaměstnancům nabídl přechod do nové firmy. Někteří si nemohli dovolit přijít o práci, a tak – ač neradi – souhlasili, např. Anička, Růža a Zuzana. Jiní byli zkrátka jenom pořádně naštvaní nebo chtěli dělat něco jiného. Vlastní firmu si tak otevřeli přátelé Jarda a Bedřich, zatímco Bára Jordánová odjela pracovat do Brna.

Anička a Zuzana začaly pracovat v pekařství. Zdroj: TV Nova

Dnes tu máme bistro. Co přijde v budoucnu?

Rozvod s Vilmou pan Stárek neunesl a 5. února 2010 zemřel na infarkt. Vilma následně zdědila pekařství, jež se v Ulici udrželo dalších devět let, než se na scéně objevila Lumírova nemanželská dcera Vendula (Anežka Rusevová) a zřídila v jeho prostorách úspěšné bistro.

Věrní diváci však dodnes s láskou vzpomínají na staré zlaté časy, kdy se v zadní části místo krájení baget a zeleniny dávaly dohromady ručně malované dřevěné hračky. Jaroušek hýřil inovativními nápady, Petr Boháč flirtoval s kdekým a kvůli závislosti na alkoholu si sáhl až na dno. Růža s Aničkou při práci drbaly, Zdena Čistá psala svou romanci o lásce k majiteli a také tady býval Světlanin bratr Hrihorij.

Od těch dob se mnohé změnilo, ale ne všechno. Někteří zůstávají firmě věrní i nadále, např. Anička, která pracovala jak v Království hraček, tak v pekařství a nyní rovněž v bistru. Bude zde Vendulina rodinná firma i po letech, nebo se dům dočká další zásadní změny?

Vilma nejdřív nebyla z Venduly příliš nadšená. Zdroj: TV Nova