Stanislav Majer z Ulice se vyučil truhlářem a láká ho obuvnictví

Stanislav Majer z Ulice se vyučil truhlářem a láká ho obuvnictví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stanislav Majer jde z role do role, přitom to ze začátku na hereckou kariéru nevypadalo. Jaká zaměstnání vykonával před vstupem do divadla? Koho ztvárnil v seriálu Ulice? A čím vyplnil volný čas během posledních dvou let, kdy byla divadla zavřená?

Z truhláře hercem

Stanislav Majer se narodil v Lounech v Ústeckém kraji a dětství prožil v Hříškově. Tomu, že by se měl stát hercem, ze začátku nic nenapovídalo. Vystudoval truhlařinu, krátce pracoval ve fabrice u pásu, ale monotónní práce ho nebavila. Cestou do fabriky míjel hotel s restaurací a když se dozvěděl, že hledají číšníka, chopil se příležitosti. Ač neměl žádné zkušenosti, stoupl si před šéfa a sdělil mu, že má zájem o jejich nabídku. Možná díky Majerově odvaze nakonec vedoucí souhlasil a zaučil ho.

Po dvou letech v luxusní restauraci nastoupil Majer na civilní službu do lounského muzea. Manželka vedoucího hotelu ho v té době vzala do divadla, kde se Majer seznámil s bratry Bambuškovými a se stejnou naivitou je oslovil, zda by s nimi mohl hrát. V tu chvíli se mu vysmáli, ale po půl roce mu Miroslav Bambuška nabídl roli, protože jim na poslední chvíli vypadla herečka.

Divadelní praxe

Spolupráce s Miroslavem a Tomášem Bambuškovými byla pro Majera velká škola. Tvorba pro začínající divadlo chvílemi připomínala ochotnictví. Peníze získávali prodejem vína po představení nebo vypomáhali na stavbě. Jak ale sám Stanislav Majer uznává, tato tvrdá škola ho namotivovala a sám se přesvědčil, že má herectví opravdu rád.

Po osmi divokých letech přešel do divadla v Ústí nad Labem. Nyní ho můžete vidět v Divadle Na zábradlí či ve Studiu Hrdinů. O svém bezprostředním přístupu k životu Stanislav Majer říká: „Mám pocit, že se svojí naivitou, se svým otevřeným srdcem, s tím „co na srdci, to na jazyku“, což mi máma vždycky vyčítala a vždycky mi říkala, Standíku, ty vždycky rychlejc mluvíš, než přemejšlíš… Tak já mám pocit, že s touhle svojí otevřeností a naivitou jsem udělal nejdůležitější kroky v životě.“

Stanislav Majer, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Seriál Ulice

Do povědomí širší společnosti se Stanislav Majer zapsal rolí v seriálu Ulice. V divácky oblíbeném seriálu ztvárnil majitele restaurace U Henryho Michala Miller. Do Millera se zamilovala Monika Farská a dokonce se kvůli němu rozešla s Kryštofem Marečkem. Miller ji však odmítl a brzy odjel do zahraničí za lepší pracovní nabídkou. 

Filmová kariéra

Ve filmu Jana Hřebejka Odpad, město, smrt dostal první větší filmovou roli. Jan Hřebejk rozpoznal Majerův talent a obsadil ho do dalšího svého díla Líbánky, a to dokonce do hlavní role. Tato příležitost se stala důležitým milníkem v hercově kariéře. V pohádce Anděl Páně 2 ztvárnil postavu zlého Mikuláše a ve velmi povedené komedii Vlastníci s Kryštofem Hádkem bratry Čermákovi. Nedávno jste mohli sledovat Majera v roli hraběte Kounice v pentalogii Marie Terezie.

Uplynulé dva roky umění moc nepřály, a tak si mnoho herců, zpěváků či tanečníků našlo náhradní zaměstnání. Výjimkou nebyl ani Stanislav Majer. Na svém instagramovém účtu zveřejnil příspěvek, jak se zaučuje v obuvnictví a prosby od kolegů o nové boty na sebe nenechaly dlouho čekat.

 

Zdroje: