Zpátky do minulosti s Ulicí: Kácení stromů na náměstí rozběsnilo nejen Vilmu Nyklovou

Zpátky do minulosti s Ulicí: Kácení stromů na náměstí rozběsnilo nejen Vilmu Nyklovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bývaly doby, kdy na náměstíčku v Ulici nestál jehličnan vrhající stín na malé dětské hřiště. Travnatý porost zde původně zaplňovala skupinka listnatých stromů. Jejich kácení nezůstalo bez odezvy ani v samotném ději. Otázka ale zní, proč už se tvůrcům seriálu listnaté stromy nehodily do krámu.

Soudruzi z Ulice udělali s listnatými stromy chybu

Když se dnes rozhlédnete po malebném uličním náměstíčku, jemuž vévodí Peškův dům a hospoda U Jindřicha, spatříte dětské hřiště a prostor pro hraní pétanquu v obklopení tújí a vysokého jehličnanu. Ten se o Vánocích pokaždé pěkně ozdobí a okouzluje svými světélky celou Ulici.

Vždycky to tak ale nebývalo. Vzpomenete si ještě, jak naše staré dobré náměstí vypadalo v samotných začátcích seriálu? Tenkrát tady nebylo ani stopy po dětském hřišti. Prostor před oběma domy vyplňovala tráva a několik listnáčů.

„Při výstavbě dekorací se nejdříve vysadily listnaté stromy, těm se ale časem přestalo dařit. Rychle rostly a rozměry náměstíčka a asfalt kolem nebyly dimenzované na rozrůstání jejich kořenů. Listnaté stromy se navíc ukázaly jako komplikace, neboť nekorespondovaly s ročním obdobím, které tvůrci zrovna potřebovali natáčet. Vzhledem k těmto faktorům se je rozhodli vykácet a nahradit jehličnanem a tújemi. Vykácení stromů na náměstí se dokonce použilo i v samotném ději Ulice.“

V seriálu bylo kácení výsledkem politických bojů

A tak vznikla scéna, kterou si můžete připomenout v následujícím videu. Paní Nyklová (Jaroslava Obermaierová) zde rozhořčeně vybíhá z pekárny a neváhá se pustit do křížku s pracovníky zahradnických služeb. Ti hodlají pokácet stromy před její prodejnou, aniž by se občanů ptali na názor. Vilma je přesvědčená, že starosta by jim něco takového rozhodně nepovolil. Přinejmenším by ji o tom určitě předem informoval. Tenkrát byl totiž starostou její syn, Lumír Nykl (Václav Svoboda).

Celé se to odehrálo krátce před komunálními volbami, kdy to na radnici pekelně vřelo. Ačkoli už to bylo v době, kdy se Radek Mastný, Tonda Hložánek a Lumír Nykl naučili žít vcelku rozumně vedle sebe, v předvolebním období se jasně ukázalo, že každý z nich stojí na jiné straně a uznává jiné morální hodnoty. Vykutálený Hložánek (Miroslav Hanuš) byl v tomhle směru vždy poněkud flexibilní. Intrikán Mastný (Pavel Novotný) se pak neštítil ničeho. Podrazy mu odjakživa šly – jeden si připravil také na Lumíra, a sice právě kácení stromů v jejich ulici.

Na náměstíčku je dnes dětské hřiště.
Na náměstíčku je dnes dětské hřiště. | Zdroj: TV Nova

Jestlipak se náměstí dočká úprav i v budoucnu

V seriálu pak okolo toho bylo pořádné haló, ale dá se pochopit, že nová podoba náměstí byla pro natáčení opravdu praktičtější. V současnosti má naše oblíbená pražská čtvrť nového starostu, mladého a ambiciózního Jirku Hložánka (Ondřej Havel), který jistě přinese do Ulice svěží vítr, spoustu neotřelých nápadů a – kdo ví, možná i další zajímavou proměnu okolí. Poslední dobou si ostatně pohrává s myšlenkou zřídit v Praze nové cyklostezky. Třeba povede jedna i přes naše náměstí…

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 142. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • youtube.com