Zpátky do minulosti s Ulicí: Miriam Hejlová platila za nejvěrohodnější postavu

Zpátky do minulosti s Ulicí: Miriam Hejlová platila za nejvěrohodnější postavu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Profesorka Miriam Hejlová kdysi patřila k nejoblíbenějším postavám Ulice. Studenti ji měli rádi pro její spravedlivý přístup, zatímco diváci si pochvalovali přesvědčivé hraní její představitelky Hany Maciuchové. Zavzpomínejme na důležité momenty v životě Miriam i na její tři osudové lásky.

Zpočátku přísná, později obdivovaná

Na samém začátku Miriam Hejlová tak trochu připomínala profesora Mojmíra Kalinu. Působila jako přísná kantorka, příliš upjatá a zaseknutá v časech, kdy podle ní bylo všechno lepší – osnovy přesně dané, mládež uctivá k autoritám. Později si ale profesorka Hejlová začala získávat své studenty i diváky seriálu tím, že byla spravedlivá.

Její představitelce Haně Maciuchové jsme snadno uvěřili všechno, čím si postava procházela. Dokonce od fanoušků dostávala e-maily, ve kterých jí psali, že právě Miriam je ze všech hrdinů Ulice nejvíce věrohodná. Důslednou učitelku češtiny si žáci oblíbili natolik, že ji nominovali na Zlatou sovu, soutěž o nejlepšího učitele, kterou také nakonec vyhrála.

„Myslím si, že jim imponuje tím, že vyznává řád,“ řekla kdysi Hana Maciuchová o Miriam pro knihu Ulice: průvodce seriálem. „Vyžaduje po svých žácích nejdřív splněné povinnosti a pak ať užívají svých práv. Doporučuje vyždímat čas, který studenti prosedí ve škole, k soustředěnému studiu. Vyznává také naši bohatou mateřštinu. A kultivovanost Hejlovky, v kontrastu se slovní zásobou a vysoce frekventovanými ‚voly‘ studentů, bývá zdrojem humoru.“

Tři osudoví muži Miriam Hejlové

Osobní život Miriam Hejlové výrazně ovlivnil Vlastimil Pešek, majitel domu v Ulici a (dnes už bývalý) školník na gymnáziu, kde Miriam učila. Byli to vlastně velmi rozdílní lidé, ale možná je dal dohromady důvěrně známý pocit ztráty. Miriam před třiceti lety opustil manžel Cyril, Vlastimilovi zase umřela žena Zdenka a utekla mu dcera Klára. Později od něj odešla také vnučka Adriana. Ze dvou osamělých lidí se tak stali dobří přátelé a později i mnohem víc.

Po nějaké době se v Praze ale znovu objevil Cyril Hejl a vztah Miriam a Vlastimila se otřásl v základech. Miriam nakonec Vlastu opustila, ale k Cyrilovi se nevrátila. Odstěhovala se na venkov, aby rozchod usnadnila sobě i Vlastimilovi. Když se po roce a půl vrátila do Prahy, čekala ji řada změn. Vlasta už měl novou partnerku a Cyrila postihla nevyléčitelná nemoc.

Miriam Hejlová u fotografie manžela Cyrila (Dušan Jamrich)
Miriam Hejlová u fotografie manžela Cyrila (Dušan Jamrich) | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

„Nakonec jsem si znovu vzala vážně nemocného Cyrila a strávila s ním poslední chvíle jeho života… Vlasta se taky oženil, s Amálií Seidlovou.“ (My z Ulice, str. 46)

Následná smrt Vlastimilovy dcery Kláry, která se mezitím vrátila do Ulice, přivedla Miriam do života novou lásku – majora Petera Kadlece, jenž tragickou událost vyšetřoval. „S Peterem jsme se do sebe zamilovali a stal se mým třetím osudovým mužem.“

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • youtube.com