Seriálovou Ulici postavili za dva měsíce. Voda v ní neteče, zato pivo ano

Seriálovou Ulici postavili za dva měsíce. Voda v ní neteče, zato pivo ano
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když začalo natáčení Ulice a na obrazovkách se v roce 2005 objevil 1. díl, nikdo asi netušil, že seriál tady s námi bude o dalších 18 let později. Za tu dobu se mnohé změnilo. Listnaté stromy ustoupily jehličnanům, parčík byl nahrazen hřištěm, ale hospoda U Henryho se skutečným pivem je tu pořád.

Za jediný den vznikne jeden díl Ulice

První klapka při natáčení Ulice padla 6. června 2005 a pilotní díl byl vpuštěn do světa v neděli 4. září téhož roku. Od té doby uplynulo téměř 18 let a oblíbený seriál nadále pokračuje a baví diváky každý všední podvečer. Jak se ale, tak rozsáhlý projekt vlastně natáčí? Pracují na tom dva štáby, z nichž každý během dne natočí přibližně 20 minut vysílané epizody, což je asi 90 minut hrubého materiálu.

Činžáky v Ulici přežily orkán

Nejdříve bylo zapotřebí naši starou známou pražskou ulici vybudovat. Než se tak stalo, připravilo architektonické studio maketu, aby měli autoři projektu a vedení TV Nova lepší představu. Ulice v hostivařských ateliérech vyrostla za pouhé dva měsíce, a to i přesto, že je 60 m dlouhá, 13 m vysoká, 40 m široká a zahrnuje devět činžovních domů, jejichž kostru tvoří dřevěné nosníky. Povrch stěn sestává z reálných materiálů – pálených tašek, omítky a štuku. Za stavbu takových bytelných budov by se nestyděl ani zkušený zedník Miloš Knobloch. Ačkoli jsou totiž ze speciálně upravené dřevotřísky, přežily bez úhony i orkán.

Herci U Henryho skutečně točí pivo

S tím, jak se seriál postupně rozšiřoval o nové příběhy, vznikla samozřejmě nutnost zapojit do děje další prostory. Při natáčení se tak využívají např. i kanceláře samotných tvůrců Ulice. Tak třeba kancelář dramaturgie už delší dobu zastává roli policejní kanceláře Jirky Hermana a Karly Marečkové.

Zatímco voda v koupelnách ve skutečnosti neteče, protože ve studiích chybí rozvody (pro případné napouštění se používá speciální zařízení), pivo by v Ulici mohlo téct proudem, jelikož pípa v hospodě U Henryho doopravdy funguje. Diváci si poslední dobou stěžují, že se v seriálu konzumuje alkohol až příliš často a v přemrštěné míře. Děj to možná vyžaduje, ale ve skutečnosti jsou ostatní druhy alkoholu samozřejmě nahrazovány: vodka vodou, červené víno neškodným rybízovým džusem, bílé víno pak jablečným džusem a koňak ledovým čajem.

Funkční pípa v hospodě točí skutečné pivo. Zdroj: TV Nova

V Ulici vysadili listnaté stromy. Ty pak musely pryč

K dotvoření realistického dojmu dopomáhá pochopitelně také uliční zeleň. Možná si vzpomenete, že před hospodou původně stával parčík s listnatými stromy. Rozměry náměstíčka a okolní asfalt však poněkud utlačovaly jejich kořeny. Stromy navíc komplikovaly natáčení, protože byly v rozporu s požadovaným ročním obdobím. Tvůrci se je proto rozhodli vykácet a nahradit jehličnanem, tújemi a dětským hřištěm, což se nakonec šikovně využilo i v samotném ději seriálu.

Zdroj článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.