Trhlina: Film i kniha jsou opředeny záhadami, nikdo s jistotou neví, zda se jedná o fakta nebo fikce

Trhlina: Film i kniha jsou opředeny záhadami, nikdo s jistotou neví, zda se jedná o fakta nebo fikce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vysokoškolský student vykonává svou práci v budově bývalé psychiatrie. Při jejím vyklízení narazí na záznamy jednoho z pacientů, Waltera Fischera, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Po dvou měsících se zase objevil, ale byl naprosto dezorientovaný a na těle měl velmi zvláštní zranění.

Igora tyto informace přivedly na nápad, že zjistí, co se tehdy stalo. Spolu se svými kamarády se vydává do Tribeče, kde dochází na další zvláštní události.

Některé záznamy skutečně uvedené příběhy potvrzují

Předlohou k filmu se stala kniha od spisovatele Jozefa Kariky. Stejně jak v knize, tak i ve filmu se skutečně všechny případy staly. Naposled se jednalo o případ z roku 2017, kdy policie pátrala po pětadvacetiletém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Nakonec ho našli, byl dezorientovaný, nemluvil – a kvůli svému vážnému zdravotnímu stavu v nemocnici zemřel.

Čtěte také: Nejděsivější filmy všech dob. Pojďte se bát

Kulisami se stala skutečná bývalá nemocnice

Film se odehrává v bývalé vojenské nemocnici v areálu opuštěných nitranských kasáren Pod Zoborom. V 19. století objekt sloužil jako ošetřovna, v 80. letech 20. století zde sídlilo vojsko protivzdušné obrany a Vojenské střední odborné učiliště tankové a automobilové. Jedná se o nejvýznamnější archeologickou a vojenskou památku na Slovensku.

Čtěte také: Zvrácenosti, sektářství, vraždy, kult zla: To vše najdete v dílech inspirovaných masovým vrahem Charlesem Mansonem

Film se těšil úspěšnému premiérovému víkendu

Film svou návštěvností diváků překonal už tak úspěšný film Čára, který režíroval stejný režisér Peter Bebjak. Pouze za jediný víkend film zhlédlo 83 266 diváků a tržby činily 494 386 euro.

Čtěte také: Vesnice: Když si Sigourney Weaver přečetla scénář, dva týdny trpěla nočními můrami

Jak tvůrci filmu, tak herci museli mnohdy potlačit návaly strachu

Natáčení provázela všudypřítomná tajemná atmosféra a strach celého štábu. Nikdo se netajil svými obavami, dokonce i na toaletu se chodilo po skupinkách. Navíc se natáčelo v zimě, takže se všichni před zimou ukrývali ve vyhřívaném stanu.