Zvrácenosti, sektářství, vraždy, kult zla: To vše najdete v dílech inspirovaných masovým vrahem Charlesem Mansonem

Zvrácenosti, sektářství, vraždy, kult zla: To vše najdete v dílech inspirovaných masovým vrahem Charlesem Mansonem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zlověstný kult Charlese Mansona inspiroval poslední desítky let mnoho spisovatelů kriminálního žánru a stejně tak fascinoval mnoho filmových tvůrců a dokumentaristů.

Pojďme si připomenout, kdo byl tento muž, který i po létech, kdy byl zavřený ve věznici, neustále budil v lidech potřebu, vracet se k jeho krutým činům.

Z nezvedeného dítěte alkoholičky, vyrůstajícího na ulici, se stal zloděj, pasák a podvodník. Jediné, co Mansona zajímalo, byla hudba. V době Beatles bylo jasné, kdo byl jeho vzorem. Ale Charles Manson sám sobě slíbil, že slávu kapely Beatles překoná.

Od 13 let pobýval v různých nápravných zařízeních pro mladistvé, ale nic se v něm nenapravilo. Spíše se začala projevovat jeho temná stránka. Když netrávil život ve vězení, byl ve svém gangu, který pojmenoval „Rodina“ a sdružoval podobně založená individua a labilní ženy, které Manson velice snadno ovládal.

Hudební kariéra se ovšem nevyvíjela tak, jak si představoval a jeho „genialitu“ nikdo neocenil. Když jej odmítl další hudební producent, rozhodl se pomstít a vykročil se svou partou k domu, kde měl producent Terry Meleher žít. Jenže jak se ukázalo, povedená banda si spletla dům a vtrhla do rodinného domu Romana Polanského. Doma byla jen režisérova manželka v osmém měsíci těhotenství a pár jejích přátel. Ani zoufalé prosby o smilování těhotné ženě život nezachránily a banda všechny lidi v domě zabila. Nebylo to poprvé, kdy gang proléval krev.

Manson, který celou partu ovládal, je dodnes pro svoji krutost a nepředvídatelnost považovaný za jednoho z nejstrašnějších masových vrahů v Americe. Tresty byly všem aktérům kvůli změnám v zákonech změněny z trestů smrti na doživotí, a i přes opakované žádosti o propuštění, se nikdo ven nedostal.

Mansonovi se jeho sen o slávě splnil, stal se slavnou ikonou zla. A jak už to bývá, našly se existence, které začaly „jeho odkaz“ šířit dál. Bez osobního přičinění se občas někde prosadí i jeho hudba, o které si myslel, že prorazí do světa.

Ve filmech a seriálech není složité na pověstného vraha narazit.

Hlava nehlava (TV film 2004)

Film čerpá z knihy Vincenta Bugliosiho, který se aktivně podílel na vyšetřování nejděsivější zločinecké série v dějinách Spojených států. Snímek mapuje život bestiálních maniaků, kterými se Manson obklopil a klade otázky, na které se jen těžko hledají odpovědi.

Mindhunter: Lovci myšlenek (seriál 2017-2019)

Celý seriál je postavený na vyšetřování dvou detektivů FBI, kteří rozplétají ty nejhorší zločiny inspirované skutečnými událostmi. V jedné z epizod dojde i na zvrácený gang „Rodina“.

Aquarius (seriál 2015-2016)

Další seriál, ve kterém se proplétají skutečné i fiktivní postavy, nás prostřednictvím fiktivního detektiva přivede k Mansonovi a jeho partě. Detektiv hledá pohřešovanou dívku a stopy vedou přímo do centra vraždící skupiny. První série líčí sílící vliv, který Manson na své kumpány má a ve druhé sérii jsou řešeny vraždy, které se staly.

American Horror Story (2011-2018)

Zmínka o masovém vrahovi je i zde v jedné z epizod.

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Příběh Charlese Mansona se odehrává na pozadí nedávno uvedeno snímku uznávaného režiséra Quentina Tarantina.

O příběhu celé zvrácené skupiny pojednává i celá řada dokumentů, které obsahují i originální výpovědi skutečných lidi, kteří vraha znali, nebo patřili do jeho skupiny. Jeden z dokumentů také uvádí vědeckou práci mladé ženy, která ve věznici „pracovala“ s ženami, jež byly i po letech uvězněny naprosto oddané svému zidealizovanému vůdci.