To nejlepší, co Meryl Streep před kamerou vytvořila

To nejlepší, co Meryl Streep před kamerou vytvořila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nekorunovaná královna americké kinematografie se stala inspirací pro mnoho žen, které se v herecké kariéře chtěly prosadit pro svůj talent a píli a ne proto, že padly do oka postaršímu režisérovi. Meryl si každičký střípek své popularity vybudovala svým hereckým talentem, skromností a pokorou.

Všichni milují Meryl Streep

Pojďme si připomenout ty nejlepší filmy, které tato mimořádně úspěšná žena za svou kariéru vytvořila.

Kramerová vs. Kramer (1979), hodnocení 85 %

Mistrovské dílo režiséra Roberta Bentona se plně zapsalo do dějin kinematografie. Film si odnesl pět Oscarů a čtyři Zlaté glóby.

Díky výjimečnému hereckému obsazení, ve kterém zazářili Dustin Hoffman a Meryl Streep, se stal film ve své době opravdovým trhákem, a přestože jde o rozchod manželů a smutnou realitu, kterou musí zvládnout i jejich malý syn, diváky nadchla především lidskost a pravdivost, s jakou dokázali oba protagonisté své role ztvárnit. Meryl představuje ženu, která opustí syna i manžela a po čase se vrátí a nárokuje si péči o dítě. Jenže mezitím si otec a syn vytvořili velmi silné pouto, kterého se otec dítěte nechce vzdát. Dnes by nad takovým příběhem leckdo mávl rukou, ale v roce 1979 ani v Americe nebylo běžné mít střídavou péči nebo nechat dítě u otce. Tak začíná jedna z nejslavnějších právních bitev na obrazovce a rozhodně i dnes, po několika desetiletích, působí velice emotivně.

Už tímto filmem o sobě mladá Meryl dala vědět a houževnatostí, expresivitou a silnou a rozhodnou povahou si nezadala se svou filmovou hrdinkou, paní Kramerovou.

Sophiina volba (1982), hodnocení 78 %

Meryl získala za hlavní ženskou roli Oscara i Zlatý glóbus. Konečně si tak sošku Oscara mohla doma vystavit. Tu první za film Kramerová vs. Kramer totiž zapomněla Hned po ceremoniálu na toaletách.

Spisovatel Stingo po skončení druhé světové války pověsil uniformu námořní pěchoty a usadil se v Brooklynu, aby se pokusil o kariéru spisovatele. Zde se setká se Sophie Zawistowskou (Meryl Streep), polskou přistěhovalkyní, která byla internována v koncentračním táboře v Osvětimi a Nathanem Landauem, židovským intelektuálem posedlým holocaustem. Mezi těmito třemi se zrodí hluboké přátelství, ale postupně bude pouto mezi Stingem a Sophií stále intenzivnější a nerozlučitelné, dokud nevede k nepotlačitelné milostné vášni.

Meryl Streep v roli Sophie prokazuje skutečně mimořádné herecké nadání. Říká se, že byla natolik přesvědčená, že je to role pro ni, že si pokoutně sehnala scénář a režiséra uprosila, aby roli získala.

Vzpomínky na Afriku (1985), hodnocení 84 %

Film získal 7 Oscarů a 3 Zlaté glóby. Streep tentokrát své nominace ve zlaté sošky neproměnila.

Tento film režíroval Sydney Pollack. Je založen na stejnojmenném autobiografickém románu spisovatelky Karen Blixen a hlavní role patří Meryl Streep.

Po boku herečky se objevila další herecká hvězda Robert Redford, který zde hraje lovce, do kterého se Blixen zamiluje a se kterým prožije vášnivý milostný příběh.

Smrt jí sluší (1992), hodnocení 72 %

Madeline Ashton (Meryl Streep) je hvězdou muzikálu. Celý život bojuje s Hellen Sharp (Goldie Hawn), úspěšnou spisovatelkou, které nakonec přebere snoubence, renomovaného plastického chirurga. Toho si zahrál Bruce Willis. Hellen si žal a nenávist léčí jídlem a brzy je její půvab pryč. Dostane se až do blázince, kde ji její lékařka nechtíc vnukne nápad ne eliminaci své sokyně. Ale ani Madeline neprožívá pohádkový život. Sláva je pryč a z jejího muže je alkoholik a maskér v pohřebním ústavu. Obě ženy svede dohromady náhoda v podobě čarodějky Lisle a začnou se dít věci!
Tato hororová komedie byla pro Meryl perfektní příležitostí předvést své komediální dovednosti, které má vrozené, přestože ji více vídáme ve vážných rolích. Její postava postarší femme fatale je připravená udělat cokoli, aby zůstala věčně mladá.

Dům duchů (1993), hodnocení 79 %

Je to jedna z nejúžasnějších a nejzajímavějších rodinných ság v historii kinematografie (stejně jako literatury). Vychází ze stejnojmenného románu Isabel Allendeové a převádí nejintenzivnější stránky spisovatelčiny tvorby do filmů pomocí výjimečného obsazení, které dává jejím postavám hlas i tělo.

Kromě Meryl jsou obsazení známí herci jako je Glenn Close, Jeremy Irons, Winona Ryder nebo Antonio Banderas.

Postava, kterou zde Streep hraje, je jednou z nejkouzelnějších za celou její kariéru. Celkově jde o velmi zajímavý a poutavě natočený film. Ze začátku zachycuje dějiny Chile až k vojenské diktatuře (autorka předlohy je neteř bývalého chilského prezidenta Salvadora Allendeho Gossense). Je to příběh o krutém prozření jednoho člověka (skvěle ho zahrál Jeremy Irons), o velké lásce a velké bolesti. Kdo má rád dobrý příběh, určitě si přijde na své.

Medisonské mosty (1995), hodnocení 81%

Clint Eastwood režíruje a hraje v romantickém filmu po boku stejně nadané Meryl Streep, a tak není žádným překvapením, že film získal celou řadu pozitivních ohlasů. Film získal nominaci na Zlatý glóbus jako nejlepší drama a Meryl nominace na Oscara i Zlatý glóbus.

Meryl hraje Francescu, hospodyňku, která se šíleně zamiluje do fotografa Roberta, přičemž se odhodlá k té nejzajímavější milostné vášni svého života. Herečka zde představila svou nejintimnější a nejhlubší stránku a stejně tak překvapil i její herecký partner, kterého spíše vídáme jako drsňáka s ironickým smyslem pro humor.

Hodiny (2002), hodnocení 82 %

Snímek si vysloužil devět nominací na Oscara včetně kategorie Nejlepší film.

Tři ženy chycené ve třech různých historických okamžicích jsou hrdinkami tohoto filmu podle románu Hodiny Michaela Cunninghama, nositele Pulitzerovy ceny. Příběh ukazuje jeden den ze života hlavních postav, které žijí každá v jiné době.

Nicol Kidman si zahrála Virginii Wolfovou, která v roce 1923 napsala jedno ze svých nejuznávanějších děl, román Paní Dallowayová.

V Los Angeles tuto knihu v roce 1951 čte těhotná žena Laura Brownová v podání Julianne Moore, která připravuje oslavu pro svého muže.

A děj plyne do roku 2001, moderní paní Dallowayová – Clarissa Vaughnová, kterou ztvárnila Streep, chystá také oslavu. Je pro jejího umírajícího přítele.

Vychutnejte si sto minut plných emocí, které dokonale dokresluje skvostná hudba Phillipa Glasse. Moc tak dobrých filmů už se dnes netočí a pokud jste film neviděli, budete možná milé překvapení.

Prime (2005), hodnocení 71 %

Rafi (Uma Thurman) je téměř čtyřicetiletá fotografka, která se obrací na psychoterapeutku (Meryl Streep), protože ji kvůli nedávnému rozvodu, který ji strašně zranil, přepadly těžké deprese.
Je velmi zranitelná a zdá se, že život ji nenabízí nic dobrého. To až do okamžiku, než potká mladého třiadvacetiletého malíře Davida. Rafi své terapeutce dopodrobna líčí, jaké dobrodružství s mladíkem prožívá a obě se náramně baví. Až do okamžiku, kdy se z vášnivého milence vyklube syn terapeutky.

Komedie i po mnoha letech pobaví. Meryl hraje ženu, která prožije vnitřní boj, kdy je na jedné straně profesionál v práci, kterou dělá a na druhé straně zase matka, která chce pro syna to nejlepší.

Ďábel nosí Pradu (2006), hodnocení 69 %

Andrea (Anne Hathaway) je začínající novinářka, která přijíždí do New Yorku hledat práci a rozhodne se přijít na pohovor, aby se stala asistentkou mytické ženy ve světě módy Miranda Priestly, ředitelky módního časopisu.

V tomto blockbusterovém filmu ztělesňuje Meryl Streep samotného ďábla, obávanou a strašlivou Mirandu, která si libuje v terorizování všech lidí ve svém okolí.

Tato postava herečce umožnila předvést se v jiném světle, jako arogantní a zlá žena, plná zlovolnosti a opojená pocitem moci. Tuto roli ovšem vzala pouze pod podmínkou, že nebude vylíčena pouze jako mrcha, ale ukáže i lidskost. Zda se to povedlo, musíte posoudit sami.

Železná lady (2011), hodnocení 64 %

Další Oscar (třetí) i Zlatý glóbus si herecká hvězda odnesla za hlavní ženskou roli, přestože u nás snímek tolik nezabodoval.

Život bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové vypráví Phyllida Lloydová ve strhujícím filmu, který zachycuje výjimečnou Meryl Streepovou, která nosí slavné obleky pastelových barev.

Dokonalá interpretace, s níž se herečka ponořila do své postavy, jen znovu potvrdila její všestranný talent. Železná lady je film, který lze sledovat jedním dechem nejen proto, abyste se dozvěděli kousek historie, ale také abyste měli ukázkový příklad herecké Iron Lady.

 

Zdroj:

  • autorský článek