Robert Mikluš ve Zlaté labuti: Noblesní manžel Ireny je silnější, než se zdá

Robert Mikluš ve Zlaté labuti: Noblesní manžel Ireny je silnější, než se zdá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čtyřicetiletý ostravský herec má za sebou řadu menších i větších rolí, ale teprve se seriálem Doktor Martin se dočkal divácké popularity. Jeho strážmistr Topinka byl sice trochu ňouma, ale pro svou lidovost a humor byl jednou z nejoblíbenějších postav. A vysloužil si i svůj vlastní seriál.

K radosti svých fanoušků má teď herec zajímavou roli Lukáše Maška ve Zlaté labuti. Jeho postava je hodně zvláštní. Do seriálu naskočil jako neschopný opilec, který kdysi dávno něčím očaroval bohatou podnikatelskou dceru Irenu Kučerovou, a to do té míry, že si sňatek prosadila i přesto, že rodiče měli v plánu najít jí lepší a výhodnější partii.

Lukáš a Irena
Lukáš a Irena | Zdroj: FTV Prima

Irena si však za svou láskou stála, ale její dominantní povaha se zřejmě během manželství naplno rozvinula. Lukáš se tak v manželství stáhl do sebe a splín léčil alkoholem.

Jenže první dojem o postavě Maška už dávno v seriálu neplatí. Jak se postupně ukázalo, Miklušova postava Maška má možná jeden z nejsilnějších charakterů, a to nejen v rámci mocné podnikatelské rodiny, do které se přiženil.,

I v těžké době se snaží být užitečný, pronajímá domy potřebným lidem a jako jediný dokázal najít způsob, jak dostat klavíristku Martu ze spárů gestapa. Její propuštění vyhrál v kartách! Ještě cennější na něm je, že nehází flintu do žita, pokud jde o manželství. Přestože pro něj není lehké Irenu milovat, za svou lásku se nestydí, a dokonce i po odhalení Ireniných lesbických pletek se rozhodl svou ženu podržet, jak tvrdí, hlavně kvůli synům.

V rozhovoru pro TV mini se Mikluš k sexuální orientaci partnerky své seriálové postavy vyjádřil a zřejmě pro něj nebylo těžké se vžít do seriálové postavy.

V tu chvíli je člověk postavený před hotovou věc, se kterou nejde nic moc dělat. Sexuální orientace je velmi křehká, jde o záležitost vnitřní identity. Lidé dojdou do coming outu většinou až časem, snaží se to v sobě z různých důvodů, ať už kvůli rodině nebo víře, potlačovat. V momentě, kdy udělají takové odvážné rozhodnutí a opravdu se k homosexualitě přiznají, je nemožné na tom cokoliv změnit. Navíc přijít s podobným přiznáním v době první republiky, bylo ještě mnohem komplikovanější. Okupovali nás Němci, přičemž homosexuálové byli zavíráni do koncentračních táborů a tvrdě perzekuovaní. To opravdu nebyla ideální doba pro coming out,

uvedl herec.

Mikloše role Lukáše baví, protože je to první postava, která v sobě má noblesu. On věří, že ji v sobě skutečně má i on, jen ji zatím režiséři neobjevili. Proto stále hraje spíše gaunery, feťáky nebo potrhlé policisty. Tato nová poloha mu sedí, ale nezapomněl na to, že mu svět před kamerou otevřel právě potrhlý Topinka a že si musel na svou příležitost dlouho počkat. Možná i díky Topinkovi dostal další zajímavé nabídky –⁠ naposled si zahrál Pavla Landovského v minisérii Volha.

Zdroje článku:
  • TV mini 5-6/2023,
  • autorský text