Minisérie Volha, plná dobových kostýmů, představuje příběh jednoho podvodníka

Minisérie Volha, plná dobových kostýmů, představuje příběh jednoho podvodníka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nový seriál režiséra Jana Pachla zavede diváky zpátky do 70. let, kdy podvodníček a práskač Standa Pekárek, v podání Kryštofa Hádka, touží řídit volhu a vozit Goťáka. Stane se spolupracovníkem StB a začne donášet na kolegy, aniž by trpěl výčitkami svědomí.

Podvodníček ve spárech Státní bezpečnosti

Pětidílná minisérie Volha byla natočena podle knižní předlohy Karla Hynie, jejíž celý název zní Volha – záznam o provozu motorového vozidla. První epizodu odvysílá ČT1 v neděli 2. dubna 2023 ve 20:10. O čem že vypráví samotný seriál? Podle ČT ho „lze vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných ‚historek z natáčení‘. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry.“

V prvním díle nazvaném FOXTERIÉRY se přeneseme do roku 1971, kdy čerstvý absolvent vojenské základní služby, Standa Pekárek, nastoupí coby řidič Československé televize. Šmelení benzinových talonů se mu stane osudným, když ho odchytí Státní bezpečnost, jež jej přiměje podepsat spolupráci. Má to ale i své výhody. Sen o automobilu značky Volha se najednou příjemně přiblížil.

Herci přípravu na své role ve Volze nepodcenili

V hlavní roli Standy se objeví Kryštof Hádek, jenž byl podle slov kreativního producenta Josefa Viewegha jasnou volbou od samého začátku. S castingem dalších rolí prý výrazně pomohla Zuzana Povýšilová. Také díky ní si v seriálu zahrají např. Klára Melíšková, Eliška Křenková, Jiří Dvořák, Stanislav Majer nebo Jiří Lábus.

„Všichni byli výborní. Tomáš Jeřábek odehrál opravdu excelentní party. Bohumila Klepla jsem já osobně ještě neviděl hrát v seriálu tak, jak hraje právě ve Volze,“ řekl Josef Viewegh v rozhovoru pro ČT. Aňa Geislerová v přípravě na svoji roli zašla tak daleko, že si ve spolupráci s maskéry nechala vyrobit umělé zuby. Několik měsíců před začátkem natáčení si je nasazovala, aby se v nich naučila srozumitelně vyslovovat a zvykla si na ně. Dokonce v nich chodila i mezi lidi, po pražských ulicích. Klobouk dolů před všemi.“

Aňa Geislerová, TK k jarnímu programu České televize
Aňa Geislerová, TK k jarnímu programu České televize. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Kostyméři a maskéři se u Volhy pořádně zapotili

Protože se Volha odehrává v 70. letech 20. století, bylo samozřejmě zapotřebí připravit množství dobových kostýmů. Po výkupu dobového oblečení se sešlo tolik kousků, že to vydalo na přibližně 500 kostýmů. Celkově se jich ovšem použilo ještě více, přes 2500. Stanislav Majer to udělal jednoduše – vzal si bundu po svém tátovi.

Dobový seriál je náročný po mnoha dalších stránkách. Složitou práci měli i maskéři, kteří postupně vyhotovili sedm paruk, třicet kotlet, dvacet knírů, dva plnovousy a dvě bradky, přičemž Kryštof Hádek vystřídal při natáčení hned tři paruky. Výroba jedné z nich přitom zabrala cca 150 hodin, jak uvádí iDNES.cz.

Zdroje článku: