V dubnu startuje minisérie Volha a za jejím volantem bude Kryštof Hádek

V dubnu startuje minisérie Volha a za jejím volantem bude Kryštof Hádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Začátkem dubna startuje nový seriál České televize Volha, v němž se hlavní úlohy šoféra Standy ujme talentovaný herec Kryštof Hádek, známý např. ze seriálů Svět pod hlavou a Vzteklina či z filmů Bobule, Poslední závod aj. Atmosféru 70. let a jízdu ve starých vozech si užívá.

Kryštof Hádek byl jasnou volbou

Od 2. dubna 2023 poběží na ČT1 nová pětidílná minisérie Volha režiséra Jana Pachla, adaptace stejnojmenného románu producenta, dramatika a scenáristy Karla Hynie. Představuje se jako „velký příběh malého práskače podle zaručeně skutečných událostí“. Hlavním hrdinou je šofér Československé televize Standa Pekárek, v podání Kryštofa Hádka, proplouvající životem v normalizačním Československu a mající po návratu z vojny tři zásadní ambice: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit slavného Karla Gotta. Našly by se ale samozřejmě i další vytčené cíle, které si Standa, dle slov svého představitele, bude postupně plnit. Týkají se prý hlavně žen a barevných televizorů.

„Kryštof byl od začátku jasná volba. Je prostě skvělý,“ řekl kreativní producent Josef Viewegh, jenž s režisérem Janem Pachlem obvykle spolupracuje na seriálech, které vznikají na základě originálního námětu a původního scénáře (např. Cirkus Bukowsky nebo Rapl).

Volha vezme diváky do minulosti, kterou znají

Ačkoliv herec Kryštof Hádek, jenž se narodil v roce 1982, sedmdesátá léta sám nezažil, dostává se do nich prostřednictvím seriálů – nejen nové Volhy, ale také díky dřívějšímu mysterióznímu a kriminálnímu seriálu Svět pod hlavou (2017). Do atmosféry tehdejší doby, kterou má hodně nakoukanou i z různých filmů, mu pomáhají proniknout hlavně rekvizity. „Ale vlastně to pro mě není až tak důležité,“ říká v rozhovoru pro ČT. „Člověk je pořád stejný. V jakékoliv době.“ Setkání s daným obdobím ho nicméně okouzluje. Volha vezme diváky do minulosti, kterou si mnozí z nich ještě dobře pamatují. Ostatně i členové štábu při natáčení vykřikovali, že si na určité věci vzpomínají.

Kryštof Hádek, TK k filmu Poslední závod
Kryštof Hádek, TK k filmu Poslední závod. | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Hvězda mnoha dalších filmů a seriálů

Díky tomu, že hrdinou seriálu je řidič Standa, jenž se přes škodovku a carevnu dopracuje až k vytoužené volze, si Kryštof Hádek užil spoustu času za volantem několika modelů starých automobilů. „Kondiční jízdy jsem ale nepotřeboval, řídil jsem už i starší auta. Princip je vlastně pořád stejný… Lidé, kteří nám auta na natáčení půjčovali, je mají v perfektním stavu. Ale jestli chcete veselou příhodu, tak například volhu jsem chvíli musel zastavovat ruční brzdou.“

Kryštof Hádek si zahrál ve spoustě dalších seriálů a filmů. Z těch nejnovějších zmiňme např. seriály Vzteklina (2018), Princip slasti (2019), Božena (2021) a Oktopus (2023) či filmy O vánoční hvězdě (2020), Bourák (2020), 3Bobule (2020), Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021), Poslední závod (2022) nebo Tátou proti své vůli (2023).

Hrál rovněž ve filmu Kobry a užovky (2015), v pohádce Korunní princ (2015), v historickém snímku Hlas pro římského krále (2016), v britském válečném snímku Hurikán (2018) nebo třeba v psychologickém thrilleru Klec (2019).

Zdroje článku: